Home | Hoe werkt het adopteren van een Beagle

Hoe werkt het adopteren van een Beagle

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je een Beagle in huis wilt halen is het niet altijd nodig om een puppy te kopen. Een andere overweging die je kan maken is het adopteren van een Beagle. Dat is een dankbare beslissing, want daarmee krijgt een hond een nieuwe kans op een goed leven. De meeste honden die ter adoptie worden aangeboden hebben al het nodige meegemaakt en zijn toe aan een goed leven.

Een Beagle adopteren is mogelijk op verschillende manieren. Zo zijn er verschillende stichtingen en websites die de mogelijkheid bieden tot het adopteren van een Beagle.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Beagle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Beagle!

Veel adoptie Beagles waren een labaratoriumhond

Een Beagle wordt vaak gebruikt als proefdier voor bijvoorbeeld medicijnen. Dit hondenras wordt voor deze proeven gezien als zeer geschikt. Meestal zet men dit hondenras in voor onderzoek naar hartschade en giftigheid van medicijnen. Dit zijn de zogenaamde laboratoriumhonden.

Het is al jaren verboden om proefdieren te gebruiken voor het testen van cosmetica. Dit is niet zo met de wetenschap. Dit is de reden waarom Beagles hier vaak voor worden ingezet. Voorheen kregen deze honden geen kans meer en werden ze ingeslapen als ze niet meer nodig waren. Tegenwoordig is het mogelijk zo’n hond te adopteren. Maar het is belangrijk om daar op voorhand goed over na te denken, want dit is niet iets om in één dag te beslissen.

Optie 1: Inschrijven bij stichting SHHH

Het is niet mogelijk om zomaar bij een laboratorium een Beagle te adopteren. Dit werkt aan de hand van een inschrijving bij een stichting. De stichting die dit doet heet de SHHH. Het is een stichting die als bemiddelaar tussen laboratoria en particulieren fungeert. Het is overigens meteen ook de enige stichting in Nederland die dit mogelijk maakt.

Voor je het baasje van een laboratorium Beagle wordt is het nodig om een aantal stappen te doorlopen. Met die stappen kijkt de stichting onder meer naar de kwaliteiten van het potentiële baasje. Want er zijn wel een aantal eisen waaraan een goed baasje moet voldoen. Op die manier beoordeelt de SHHH of men geschikt is om een adoptie Beagle in bezit te krijgen. Deze Beagles hebben immers al een verleden. Ze zijn daarom niet voor iedereen geschikt.

Procedure adoptie

De SHHH is de stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren. Deze stichting houdt regelmatig een voorlichtingsbijeenkomst waarbij je, als potentieel baasje, alles krijgt te horen over hoe een Beagle adopteren in zijn werk gaat. Op deze bijeenkomsten maakt de stichting ook duidelijk wat de uitdagingen zijn van een geadopteerd hondje. Zeker als het gaat om een proefhond, zal deze zeer aanhankelijk en meestal niet zindelijk zijn. Ze kunnen bovendien heel bang zijn, bijvoorbeeld voor andere huisdieren of onweer. Daar moet je als eigenaar natuurlijk wel mee om kunnen gaan.

Het is uitermate nuttig om deze voorlichtingsbijeenkomst te volgen, want je leert er precies wat het betekent om een Beagle te adopteren. Je ontdekt wat de voor- en nadelen zijn, hoe je de Beagle moet opvoeden en hoe je ermee om kan gaan. Daarna komt er een medewerker thuis langs om te kijken of het huis geschikt is voor adoptie van een Beagle. Verder is het gebruikelijk om een bijdrage in de onkosten te betalen bij adoptie van een Beagle. Dat maakt het voor de stichting makkelijker om hun goede werk uit te blijven voeren.

Optie 2: Beagle uit het buitenland

Een andere optie die mensen vaak overwegen is een Beagle adopteren vanuit het buitenland. Er zijn verschillende soorten stichtingen in Nederland die straathonden opvangen en vervolgens ter adoptie aanbieden. Het is in de praktijk echter lastig om een goede en een betrouwbare stichting te vinden.

Wie toch graag een Beagle uit het buitenland wil adopteren moet daarover goed ingelicht zijn. Het is belangrijk om erbij stil te staan dat deze honden al allerlei zaken hebben meegemaakt. Een Beagle die gefokt is in ons eigen land kan al erg blaffen. Maar een Beagle uit het buitenland kan erg angstig zijn, waardoor hij behoorlijk vocaal wordt.

Bovendien maken deze honden meer kans op het krijgen van gezondheidsproblemen en ziektes. Dit heeft te maken met de raszuiverheid van honden uit het buitenland. Als het om zwerfhonden gaat is het ras vaak niet zuiver.

Als je een Beagle wil adopteren vanuit het buitenland is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar het ziektebeeld van de hond. Een goede, bonafide stichting heeft de hond van tevoren goed onderzocht en behandeld in geval van ziekte.

We kunnen ons goed voorstellen dat er mensen zijn die verliefd worden op een Beagle en hem daarom een tweede of derde kans op een mooi leven willen geven. Er zijn een aantal manieren om de kans van slagen te vergroten.

Tips voor het adopteren van een Beagle

We hebben een aantal tips verzameld voor iedereen die overweegt een Beagle te adopteren:

  • Ten eerste hebben honden die uit het buitenland komen (en bijvoorbeeld zwerfhond zijn geweest) al aardig wat meegemaakt. Kies daarom een stichting die goed onderzoek doet naar het verleden en ziektebeeld van de hond. Er zijn in Nederland diverse stichtingen die de honden naar Nederland halen en bij een nieuw baasje willen plaatsen. Kies daarvan niet zomaar de eerste de beste.
  • Het is belangrijk om goed naar een aantal zaken te kijken. Bekijk bij het adopteren van een Beagle goed met wie je te maken hebt. Kijk uit dat het hier niet gaat om een handelaar of broodfokker uit het buitenland. Deze honden hebben vaak een heel slecht leven gehad. Zeker wanneer er weinig duidelijke informatie te vinden is, is voorzichtigheid geboden.
  • Een goede stichting die een Beagle ter adoptie aanbiedt beschikt over een gezondheidsverklaring en een medisch dossier over de hond. Als de hond al in Nederland is, is het raadzaam om een paar keer bij de hond op bezoek te komen. Het is vaak mogelijk om samen alvast wat wandelingen te maken.
  • Sommige stichtingen bieden zelfs aan om de Beagle een tijdje te laten logeren voordat hij wordt geadopteerd. Beslis niet direct en denk goed na over deze beslissing.
  • Laat je niet in de luren leggen door zielige verhalen van eventuele verkopers. Het is ook belangrijk een adoptieovereenkomst te ondertekenen wanneer het een match is en je tot adoptie overgaat.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Beagle?

Bekijk dan het Beagle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Beagles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Ontdek de prachtige Beagle Lemon and White

De Beagle Lemon and White, een prachtige hondenras dat al eeuwenlang mensen over de hele wereld weet te betoveren, is een favoriet onder hondenliefhebbers. Met hun kenmerkende combinatie van een zachte citroengele vacht en witte markeringen, stralen deze...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Beagle wilde weten in één compleet e-book!”

Beagle Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Beagle!

  • Wil je een Beagle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Beagle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Beagle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Beagle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Beagles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Beagle Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

BEAGLE HANDBOEK

90+ pagina's vol info en tips;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

BEKIJK HET BEAGLE HANDBOEK