Home | Kan je een Beagle alleen thuis laten? + 5 tips!

Kan je een Beagle alleen thuis laten? + 5 tips!

⏱ Leestijd: 4 minuten

Je hebt een lieve Beagle thuis, maar je moet ook regelmatig de deur uit. Voor een verjaardag, boodschappen of een dagje uit met de familie. De hond blijft in dat soort gevallen thuis. Maar hoe goed reageert deze hond daarop? Dat leggen we je uit in dit artikel. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een Beagle alleen thuis laten is een lastige onderneming.

De Beagle heeft namelijk een hekel aan alleen zijn. Hij heeft een zeer luid stemgeluid en zal zich dan ook absoluut laten horen wanneer hij het vervelend vindt om alleen te zijn. Dit komt omdat de Beagle simpelweg een ontzettend sociaal ras is. Voor hem is alleen zijn een moeilijke taak. Beagles voelen zich comfortabel in een roedel. En bij afwezigheid van andere dieren zal hij zijn familie als roedel gaan beschouwen.

Hij ziet het dan ook als een straf wanneer zijn baasje hem voor langere tijd alleen laat. In zijn hoofd speelt dan direct een gevoel van verlatingsangst op. Het gevolg: een verdrietige, blaffende hond. Toch is het mogelijk om de Beagle hierin te trainen. Wanneer hij eenmaal geleerd heeft dat hij prima alleen thuis kan zijn, zal het naar verloop van tijd gemakkelijker worden. Dat is fijn voor jou en voor de hond!

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Beagle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond. We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Beagle!

Tips Beagle alleen thuis laten

Een Beagle alleen thuis laten is zoals gezegd een hele uitdaging. Hij zal het niet leuk vinden en hij heeft van nature een behoorlijke mate van verlatingsangst. Maar dat wil niet zeggen dat hij helemaal niet alleen kan zijn.

Gelukkig maar, want de meeste mensen zullen regelmatig de deur uit moeten. Soms een hele dag, maar soms ook even snel voor de boodschappen. De hond zal moeten aanleren dat hij dan alleen is. Voordat we de tips delen willen we wel voorop stellen dat de Beagle relatief veel meer last heeft van verlatingsangst dan andere rassen. Neem dus je tijd en heb geduld met het trainen van de hond.

Wil je hier nog meer over leren? Vergeet dan niet het Beagle Handboek te bekijken!

Tip 1: Bouw het alleen zijn op in kleine stapjes

Dé techniek om je hond hierin te trainen is om hem stap voor stap alleen te laten. Verlaat de kamer bijvoorbeeld niet langer dan tien minuutjes, kom terug en geef de hond aandacht. Zo leert de Beagle dat hij niet verlaten wordt, maar dat het baasje na een paar minuten gewoon weer terugkomt.

Doe dit een week lang meerdere keren per dag. Na een week is het mogelijk om de tijd op te voeren. Bijvoorbeeld door de week erop 20 minuutjes weg te blijven. Daarna 30 minuten en weer een week later 60 minuten. Door in stapjes de tijd op te bouwen leert de hond dat hij niet echt verlaten wordt.

Hoe vroeger je hier mee start, hoe beter het is. Dus als je nog een puppy hebt: begin direct met deze training.

Tip 2: Breng routine en structuur aan

Routine is belangrijk en dat is voor een hond als de Beagle zeker niet anders. Zorg er daarom voor dat zijn leven gestructureerd verloopt. Door hem op gezette tijden uit te laten en te laten eten, zal hij ook op gezette tijden gaan rusten.

Al deze routine zorgt ervoor dat de Beagle zich rustiger en zekerder voelt. Door een bepaalde routine te gebruiken leert de Beagle dat het baasje op bepaalde tijden naar zijn werk gaat. Of dat de moeder van het gezin de kinderen even naar schoon brengt. In ieder geval is routine belangrijk voor de hond. Zo kan zijn verlatingsangst verminderd worden omdat er een mate van gewenning optreedt.

Tip 3: Berg je spullen goed op

Voordat je de Beagle alleen laat is het belangrijk om spullen goed op te bergen. Laat bijvoorbeeld pantoffels en schoenen niet op de grond staan en leg handdoeken en andere stof waar ze horen. De kans is namelijk behoorlijk groot dat een Beagle deze spullen zal pakken als hij zich eenzaam voelt.

Beagles krijgen last van verveling zodra ze alleen zijn en zullen dit afreageren op spullen. Dit komt doordat hij niet is uitgedaagd en zich verveelt. Het draait bij het alleen laten van de hond voor een groot gedeelte dus om het bieden van genoeg uitdaging. Leg daarom ruim voldoende speelgoed neer voor de hond. Hij kan dan naar hartenlust kauwen en spelen terwijl je zelf even weg bent. Zo verveelt de hond zich minder snel en zal hij ook minder snel schade aanrichten.

Tip 4: Ga uit wandelen voordat je weggaat

Zoals gezegd: Beagles hebben uitdaging nodig. Wie voor langere tijd even weg gaat, kan er het beste voor zorgen dat de hond van tevoren zijn energie kwijt is geraakt. De ideale situatie is dat de Beagle in slaap valt zodra je de deur achter je dicht trekt.

Dat doe je bijvoorbeeld door samen een stevige wandeling te maken. Door de energie die de hond verliest zal hij minder moeite hebben met het afscheid. Als je dit structureel doet zal de Beagle het wandelen ook gaan koppelen aan alleen zijn. Deze structuur biedt hem veel meer rust en de verlatingsangst zal stukken minder worden.

Tip 5: Maak van het afscheid geen groot ding

Ga je even de deur uit? Doe dat dan gewoon zonder al te veel heisa. Als je echt afscheid neemt van de hond voelt dat voor hem als een eeuwig afscheid. Daardoor wordt de hond aangemoedigd om te huilen en te blaffen. Loop gewoon de deur uit en praat niet tegen de hond.

Zo heeft hij er zelf geen erg in dat de situatie veranderd is. Dit geldt ook bij terugkomst. Stel een eventuele begroeting uit. Lees eerst rustig de post of de krant en trek de schoenen uit voordat je de hond begroet. Als het baasje kalm blijft, zal de hond dat ook zijn.

Verdiep je in de opvoeding en training van jouw Beagle

Wil je zo veel mogelijk plezier hebben van jouw Beagle? Lees je dan goed in in de opvoeding en training van de hond. Bekijk daarvoor ook het Beagle Handboek eens.

In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles op het gebied van opvoeding en training. Klik hier om het boek te bekijken (niet goed, geld terug) →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Beagles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Ontdek de prachtige Beagle Lemon and White

De Beagle Lemon and White, een prachtige hondenras dat al eeuwenlang mensen over de hele wereld weet te betoveren, is een favoriet onder hondenliefhebbers. Met hun kenmerkende combinatie van een zachte citroengele vacht en witte markeringen, stralen deze...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Beagle wilde weten in één compleet e-book!”

Beagle Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Beagle!

  • Wil je een Beagle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Beagle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Beagle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Beagle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Beagles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Beagle Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Beagle Handboek interessant zal vinden.

Welkom Beagle vriend!

90+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Beagle Handboek

90+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload