Home | Het bijten van een Beagle afleren

Het bijten van een Beagle afleren

⏱ Leestijd: 3 minuten

Veel mensen die een Beagle als huisdier hebben herkennen zich in het probleem dat hun hond graag aan het bijten is. Bijten komt bij nagenoeg alle hondenrassen voor.

De meeste Beagle pups zullen dit gedrag vertonen. Dit is geen agressief gedrag. Sterker nog, al bijtend ontdekt de Beagle de wereld. Het is voor hem een belangrijke vorm om te communiceren en om de wereld te verkennen. Voor sommige honden is het ook een spel.

Wanneer het bijten niet wordt afgeleerd zal de hond dit zijn hele leven blijven doen. Het is dus belangrijk om te weten waar dit gedrag vandaan komt en wat eraan te doen is.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Beagle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Beagle!

Beagles en bijten

Beagles staan erom bekend echte bijtertjes te zijn. Mensen hebben handen en duimen, maar dat heeft een hond niet. Dus gebruikt de hond zijn bek als alternatief. Het bijten en happen is voor hem een manier om met de moeder en zijn broertjes of zusjes te spelen. Het gebeurt daarom vaak dat de pup zijn moeder bijt. De moederhond zal zeker een correctie geven aan haar kleintje als hij te hard bijt.

De meeste honden die in de puppyfase dit bijtgedrag laten zien, hebben geen tijd genoeg gehad om te leren remmen met het bijten. Dit gebeurt vooral bij Beagles die bijvoorbeeld zijn opgevoed met een speen of te vroeg bij hun moeder zijn weggehaald.

Het afleren van dit bijtgedrag kan dan behoorlijk ingewikkeld zijn. Het is dan een frustrerend proces om er vanaf te komen. Maar besef wel: de Beagle bedoelt het goed en heeft dus absoluut geen kwaad in de zin. Het is voor hem geen bewuste vorm van agressief gedrag.

Zeker als puppy is dit hondenras erg speels en hij verkent de grenzen door te spelen en te bijten. Een puppy leert nog van zijn fouten. Ook op latere leeftijd kan een Beagle dit gedrag nog vertonen als hem dit nooit is afgeleerd.

Waarschuwen

De Beagle hard aanpakken en straffen heeft geen zin. Dit hondenras is van zichzelf al eigenwijs dus straffen werkt vaak averechts. Het is wel een optie om heel hard ‘auw!’ te roepen. Of in ieder geval een flink geluid te maken wanneer de hond bijt. Doe dit vooral als de puppy zijn tanden op de huid heeft gezet.

Doe dit in alle gevallen, dus niet alleen als hij echt bijt. De Beagle heeft namelijk geen idee wat ‘soms’ betekent. Het is alleen ‘altijd’ of ‘nooit’. Dus is het verstandig de hond te leren dat hij nooit zijn tanden in mensen mag zetten.

Isoleren

Natuurlijk komt het wel voor dat je met je Beagle lekker aan het ravotten en aan het spelen bent, en hij opeens begint te bijten. Dat komt vooral door de opwinding die de hond voelt. Stop dan onmiddellijk met spelen. Vanuit het nest werd de hond in een isolement gezet door de andere pups als hij zijn moeder of broertjes en zusjes heeft gebeten. Het kan dus zeker nuttig zijn om dit gedrag zelf na te bootsen.

Wanneer de Beagle weet dat het spel onmiddellijk is afgelopen en dat hij alleen zal worden gelaten wanneer hij te hard speelt en bijt, zal hij dit gedrag minder snel vertonen. Beagles houden niet van buitengesloten worden en alleen zijn. Daarmee zal hij dus onmiddellijk leren wat wel en niet kan. Doe geen spelletjes met je handen, want de kans is groot dat hij dan zal bijten. Wanneer je met je Beagle speelt, is het verstandig altijd een hondenspeeltje te gebruiken. Zo leert hij waarin hij wel of niet zijn tanden mag zetten.

Ongewenst gedrag van je Beagle afleren

Wil je jouw Beagle ook ander ongewenst gedrag afleren? Bekijk dan het Beagle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s worden meerdere soorten ongewenst gedrag uitgelicht. Zo leer je hoe je dat gedrag snel, effectief en blijvend afleert. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Beagles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Beagle sokken kopen? Houd hier rekening mee

Welkom bij ons artikel over het kopen van Beagle sokken! Als liefhebbers van Beagles weten we maar al te goed hoe belangrijk het is om comfortabele en stijlvolle sokken te hebben die onze trouwe viervoetige vrienden eren. Beagle sokken zijn niet alleen een...

Ontdek de prachtige Beagle Lemon and White

De Beagle Lemon and White, een prachtige hondenras dat al eeuwenlang mensen over de hele wereld weet te betoveren, is een favoriet onder hondenliefhebbers. Met hun kenmerkende combinatie van een zachte citroengele vacht en witte markeringen, stralen deze...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Beagle wilde weten in één compleet e-book!”

Beagle Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Beagle!

  • Wil je een Beagle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Beagle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Beagle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Beagle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Beagles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Beagle Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

BEAGLE HANDBOEK

90+ pagina's vol info en tips;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

BEKIJK HET BEAGLE HANDBOEK