Home | Is de Beagle een jachthond?

Is de Beagle een jachthond?

⏱ Leestijd: 2 minuten

Korte pootjes, hangoortjes en een middelgrote lengte. Dan is voor sommigen al snel duidelijk dat het over een Beagle gaat. Het is een zeer compacte hond die maximaal ongeveer 40 centimeter groot kan worden.

Veel mensen vallen voor het uiterlijk en karakter van de Beagle. Het is een actieve hond, hij is onverschrokken en uiterst intelligent. Dat heeft hij te danken aan zijn geschiedenis. Want de Beagle was jarenlang de jachthond bij uitstek. Zijn korte pootjes zijn erg sterk en hij heeft een flink uithoudingsvermogen. Dit is de reden waarom veel jagers voor dit hondenras kozen. Wil je hier meer over weten? Dan is dit artikel perfect voor jou.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Beagle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Beagle!

De Beagle als jachthond

Rond 1400 werden de eerste Beagles gefokt met als doel om te assisteren bij de jacht.

Een jachthond moest compact zijn en bovendien gemakkelijk mee te nemen. Daarom was een Beagle ook zo geschikt. Hij werd jarenlang speciaal voor de jacht gefokt. Dankzij zijn kleine formaat kon hij in de zadeltassen van de jager worden gestopt. Met de hond in de jaszak fietste de jager dan richting het jachtveld. Bovendien kan een Beagle gemakkelijk onder struiken rennen en zo jagen op klein wild als konijnen.

Klein van stuk, maar een top jachthond

Bij een jachthond wordt altijd uitgegaan van grote, sterke honden. Maar de Beagle is een speciale jachthond. Sterker nog; het is een op en top jachthond. Hij doet er namelijk alles aan om zijn baasje tevreden te stellen en de taak die hij gekregen heeft uit te voeren. Kortom: het is een heel taakgerichte, loyale hond. Niet voor niets zette jagers de Beagle dan ook in voor hun voornaamste tijdbesteding: jagen.

De Beagle heeft een zeer goede neus en kan daardoor uitstekend speuren. Dit is ook de reden dat ze vaak ingezet worden bij bijvoorbeeld de douane. Daarbij gaat het vooral om het opsporen van illegaal voedsel. Maar je kan de Beagle ook nog vandaag de dag nog tegenkomen op het jachtveld. Er worden dan veel Beagles tegelijk ingezet als jachthond. Dit is de zogenaamde drijfjacht, waarbij er op klein wild en gevogelte gejaagd wordt.

Jachtinstinct van de Beagle

Ook wanneer men een Beagle in huis neemt is het nog steeds te merken dat dit hondenras van oudsher werd ingezet voor de jacht. Ze lopen vaak met hun snuit boven de grond rond om te speuren. Dit komt vooral doordat deze honden een extreem goed reukvermogen hebben. Daardoor volgen ze vrijwel altijd sporen. Het is vrijwel zeker dat wanneer je een Beagle uitlaat of met hem gaat wandelen, hij achter een hond of konijn in de bosjes aanrent. Zo zie je dat aangeboren jachtinstinct direct weer terug!

Door dat jachtinstinct is deze hond erg actief en heeft hij voldoende beweging nodig. Een Beagle puppy past vooral goed bij actieve baasjes die houden van wandelen en buitenspelen. Het is dus belangrijk om de Beagle voldoende de ruimte te geven om zijn jachtinstinct te kunnen volgen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Beagle?

Bekijk dan het Beagle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Beagles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Beagle sokken kopen? Houd hier rekening mee

Welkom bij ons artikel over het kopen van Beagle sokken! Als liefhebbers van Beagles weten we maar al te goed hoe belangrijk het is om comfortabele en stijlvolle sokken te hebben die onze trouwe viervoetige vrienden eren. Beagle sokken zijn niet alleen een...

Ontdek de prachtige Beagle Lemon and White

De Beagle Lemon and White, een prachtige hondenras dat al eeuwenlang mensen over de hele wereld weet te betoveren, is een favoriet onder hondenliefhebbers. Met hun kenmerkende combinatie van een zachte citroengele vacht en witte markeringen, stralen deze...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Beagle wilde weten in één compleet e-book!”

Beagle Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Beagle!

  • Wil je een Beagle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Beagle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Beagle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Beagle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Beagles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Beagle Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Beagle Handboek interessant zal vinden.

Welkom Beagle vriend!

90+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Beagle Handboek

90+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload