Home | Het karakter van een Beagle

Het karakter van een Beagle

⏱ Leestijd: 9 minuten

Veel mensen zullen er meteen verliefd op worden: de Beagle. Hij is namelijk bijna altijd vrolijk, een actieve hond en bovendien erg sociaal. Daarmee lijkt het alsof de Beagle een allemansvriend is die je met een gerust hart zonder zorgen in huis kan halen. Maar zeker als je nog nooit een Beagle in huis hebt gehad, is het verstandig eerst goed de karaktereigenschappen van deze hondenras te onderzoeken.

Want ze kunnen zeker wanneer ze niet voldoende uitgedaagd worden vervelend worden. Een Beagle weet heel goed wat hij wil. Daarom is hij erg vastberaden. Maar als hij zijn zin niet krijgt of niet voldoende uitdaging heeft, wordt hij behoorlijk prikkelbaar. Dan kan het nog lastig worden een jonge Beagle correct op te voeden.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Beagle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Beagle!

Karakter van een Beagle

Het is erg belangrijk om onderzoek te doen naar het karakter van de Beagle. Daarvoor moet je eerst iets weten over de oorsprong van dit hondenras. Het verklaart namelijk waarom ze bepaalde eigenschappen vertonen. Want over het algemeen is een Beagle meestal vrolijk en een echte teamplayer. Hij is actief en levendig en zal niet snel de hele dag liggen slapen. Hij heeft uitdaging nodig, want hij is intelligent en oplettend.

Met zijn zachte en vriendelijke karakter lijkt de Beagle een echte allemansvriend. Maar dit is niet altijd waar, want hij kan ook prikkelbaar en koppig zijn. Daarom is het toch verstandig meer te weten te komen over de karaktereigenschappen van een Beagle.

Waar komt het karakter vandaan?

Het ontstaan van de Beagle kent verschillende verhalen. Daarom is het niet helemaal duidelijk waar zijn oorsprong ligt. Maar het meest aannemelijk is dat deze jachthond voor het eerst bestond in Engeland of Frankrijk rond de 15e eeuw. Er zijn ook verhalen die beweren dat de jachthond veel ouder is. De Beagle zou zijn oorsprong hebben vanuit de Griekse Oudheid, ruim 400 jaar voor Christus.

Duidelijk is wel dat in alle historische gevallen de nadruk is komen te liggen op het formaat van de Beagle. Hij is klein, maar heeft een uitzonderlijk goed reukvermogen. De naam Beagle zou komen van ‘Beag’ in het Keltisch of ‘beigle’ in het oud-Frans. In het oud-Engels noemde men een dergelijke hond ‘begle’. Uit welke taal de naam precies voortkomt, is dus niet helemaal duidelijk, maar het woord vertaalt zich als ‘klein’. Beagles zijn namelijk honden die vrij klein zijn.

Zo zijn ze in het verleden ook gefokt, omdat ze dan gemakkelijk meegenomen konden worden voor de jacht. De honden werden in zadeltassen van het paard gezet. Als hij gaat jagen, mag hij weer uit de tas. De Beagle is van oorsprong dus iets kleiner, maar is in zijn evolutie wel een stuk groter geworden. De schoft van een reu bedraagt nu ongeveer 38 centimeter. Een teefje is met een schofthoogte van 33 centimeter iets kleiner. Een Beagle mag bij een gezond gewicht tussen de 10 en 20 kilo wegen.

Wil je álles leren over jouw (toekomstige) Beagle? Bekijk dan ook het Beagle Handboek. In dit boek leer je namelijk alles wat je wil weten over deze hondensoort.

Klik hier om het boek te bekijken →

Een echte jager

Het is dus duidelijk dat dit hondenras vroeger al werd ingezet om mee te jagen. Dat komt door zijn onvermoeibare jachtinstinct. Dit soort hond is een echte jager. Hij heeft namelijk een behoorlijk temperament, is vastberaden om zijn doel te behalen en werkt graag in een groep. De Beagle is dus een echte teamplayer die graag in een groep werkt.

Daardoor worden Beagles in sommige landen niet alleen als gezelschapsdier gehouden, maar ook nog steeds ingezet voor de jacht. Dit komt in landen als Engeland en België nog regelmatig voor. De Beagle is erg snel en is daarom geschikt om te jagen op konijnen en hazen. Dat is ook meteen een minpunt voor iedereen die een Beagle in huis wil halen: ze zijn erg snel en intelligent. Ze hebben dus uitdaging nodig, omdat ze anders vervelend kunnen worden. Zeker bij het uitlaten zul je merken dat de hond vervelend gedrag kan vertonen.

Het is hem amper kwalijk te nemen, want dit zit in zijn natuur. Een Beagle zal bij een ommetje luid blaffen en meteen achter klein wild als konijnen aan rennen. Dat gebeurt dus ook als je een ommetje maakt in het bos of in het park. Hij kan hard rennen en is uiterst intelligent. Daardoor is de kans groot dat hij er meteen vandoor gaat als hij iets ziet waar hij op kan jagen. Het is dus niet handig om op dergelijke plekken de hond los te laten lopen.

Het goede nieuws is wel dat Beagles vrij snel hechten aan hun gezinnen. Ze komen dus meestal ook snel weer terug, maar toch is dit niet het gedrag dat je van een huisdier wenst. We raden dan ook aan om dit ras bij het uitlaten zoveel mogelijk aan te lijnen. Uiteraard wil een dergelijke hond graag rennen en vrijelijk bewegen. Laat de lijn daarom niet te kort, maar kies voor een lange lijn.

Beagles zijn honden die gemakkelijk geprikkeld worden door alles wat klein is en beweegt. Zeker wanneer men al kleine huisdieren in huis heeft, kan het een spannende situatie worden. Ze zullen zeker achter knaagdieren en vogels aan rennen, want dit zit in zijn karakter. Het is dus belangrijk daar bij stil te staan voordat je een Beagle in huis haalt. Maar dat wil niet zeggen dat je daarom helemaal geen Beagle in huis zou moeten willen hebben.

Laat zijn jachtinstinct er niet van weerhouden om een hond van dit hondenras als huisgenoot te nemen. Zeker wanneer de hond nog een puppy is, is dit gedrag goed af te leren. Je kunt hem met een beetje doorzetten goed aanleren dat dit ongewenst gedrag is. Laat je niet afschrikken, want Beagles hebben ook veel positieve karaktereigenschappen!

Vrolijk en een groepsdenker

De meeste mensen die een hond willen, willen wat leven in de brouwerij. Daar ben je van verzekerd als je kiest voor een Beagle. Het is namelijk een hond die altijd goed gehumeurd lijkt te zijn. Dit is een hond waarmee het mogelijk is om lange, fijne wandelingen te maken. Deze honden zijn gek op bewegen en sport. Daarom kun je er verschillende sporten mee beoefenen, zoals bijvoorbeeld flyball.

Deze hond is meestal goedgehumeurd en kan soms wat koppig zijn, maar het vaakst heeft hij een goed humeur en is hij behoorlijk nieuwsgierig. Dit ras kan goed over weg met kleine kinderen en andere huisdieren. Dit is wat minder het geval bij kleinere huisdieren die bewegen, vanwege zijn jachtinstinct. Verwacht niet dat een Beagle een waakhond is. Hij is veel te vriendelijk om een echte waakhond te zijn.

Hij wil wel graag in groepen met andere honden spelen. Daar is een reden voor: zijn oorsprong. Het is van oorsprong een jachthond en dus is hij gewend in grote groepen samen te werken. Veel mensen die op het punt staan om een hond te kopen, ongeacht het ras, twijfelen vaak of een hond wel samengaat met andere huisdieren. Gaat een Beagle goed samen met een andere hond of zelfs een kat? De kans is groot dat dit geen noemenswaardige problemen op zal leveren. De Beagle is nieuwsgierig, maar kent zijn plek in huis al snel. Het wordt een ander verhaal als je een konijn hebt loslopen of een vogel in de woonkamer hebt. De natuur van dit hondenras is dat hij kleine dieren als wild ziet en daarom op wil jagen. Dit is hem bijna niet kwalijk te nemen, want dit zit in zijn natuur.

Actief en levendig

Neem je een Beagle in huis, houd er dan rekening mee dat hij uitdaging nodig heeft. Het is weliswaar geen grote hond, maar hij heeft wel erg veel energie. Dit behoort tot de karaktereigenschappen van een Beagle. Hij heeft dus een behoorlijke portie lichaamsbeweging nodig. Dit kun je hem bieden door lekker in het bos te spelen of op een groot grasveld. Hij zal niet snel opgeven, want het is een vastberaden, actieve en levendige hond. Hij houdt erg van wandelen, rennen en spelen met behendigheidsspeeltjes.

Het is ook mogelijk een hondensport te doen, zoals doggydancing of deel te nemen aan speurtochten. Niet voor niets wordt dit type ras vaak ingezet als reddingshond. De Beagle is ideaal als speurhond. Hij wordt dan ook vaak ingezet bij reddingsoperaties. Dat komt doordat hij heel goed kan ruiken, maar een klein formaat heeft. Daarmee heeft hij een voordeel ten opzichte van grotere honden, die niet goed bij kleinere locaties kunnen.

Sommige landen hebben zelfs een eigen brigade voor dit type hond. Denk bijvoorbeeld aan de Verenigde Staten waar een speciale Beagle Brigade is. Dit komt doordat hij een zeer goedwerkende neus heeft. Daarom wordt dit hondenras veelal gebruikt bij de douane en de grensbewaking. Hij zal niet snel ingezet worden voor de opsporing van drugs, maar kan wel veel andere (verboden) zaken opspeuren. Denk bijvoorbeeld aan het inspecteren van tassen en koffers vol met voedsel, plantaardige en dierlijke levensmiddelen. Veel landen, met name Australië hebben strenge wetgeving met betrekking tot de bioveiligheid. Een Beagle is dan een goede handhaver.

Meestal denken mensen bij het zien van een Beagle dat hij altijd schattig en lief is. Dat is juist de reden waarom veel toekomstige baasjes verliefd op dit ras worden. Maar het is niet altijd zo gezellig, want de Beagle kan bijzonder vervelend worden als hij niet voldoende uitdaging en beweging krijgt. Dan begint hij eigendommen te slopen uit verveling.

Een Beagle is op zijn best als hij veel beweging krijgt. Dan laat hij zijn koppige en eigenwijze karakter wat meer los en is hij vooral vrolijk en trouw Maak vanaf de puppytijd meteen al duidelijk wie de baas in huis is. Het kan nooit voorkomen dat de Beagle bepaalt wat er in huis gebeurt. Het is dus belangrijk om met een duidelijke stem op te treden tegen misdragingen. De Beagle is namelijk eigenwijs en kan gemakkelijk zijn eigen zin opleggen aan iedereen die in huis woont. Door deze Beagle karaktereigenschappen is het goed mogelijk dat hij het huishouden over wil nemen. Treed hier dus meteen streng tegen op, maar maak hem niet bang.

Een Beagle is intelligent en oplettend

De meester Beagle karaktereigenschappen heeft de hond te danken aan het fokprogramma dat eeuwenlang in stand gehouden is. Hij is een echte jager en werd dan ook vooral als jachthond gebruikt. Daarmee is hij erg vriendelijk en sociaal. In Nederland worden Beagles vanwege zijn lieve en trouwe karakter meestal als gezinshond gehouden. Hij mag dan wel intelligent en oplettend zijn, maar het is zeker geen waakhond. Oplettend betekent nog niet dat hij ook agressief kan zijn. Agressie en Beagles gaan simpelweg niet samen.

Het is een oplettende hond. Hij zal proberen zijn baas te beschermen en zal ook opletten want er gebeurt binnen zijn roedel. Een roedel hoeft niet altijd een grote groep honden te zijn. Dit kan ook zijn gezin en eventueel andere honden en katten zijn.

Toch kan dit hondenras bij vlagen vervelend zijn. Dat komt door zijn hoge intelligentie. Hij moet dus regelmatig worden uitgedaagd, anders gaat hij zich vervelen. Hij trekt dan snel zijn eigen plan en maakt zelf beslissingen. Ook dit heeft weer te maken met de achtergrond van dit hondenras. Een baasje mag uiteraard zelf beslissen tot in hoeverre een hond beslissingen mag nemen. Wanneer hij op een boerderij woont en als jachthond wordt ingezet, zal het oplettende gedrag niet snel een probleem vormen.

Dat wordt een ander verhaal als hij zijn rol als gezinslid of huisdier moet vervullen. Dan is dit gedrag meestal niet gewenst. Daarom is het belangrijk alsnog goed duidelijk te maken wie de beslissingen in huis neemt. Val in ieder geval niet voor zijn schattige uiterlijk. Want hij mag dan wel aandoenlijk lijken met zijn grote ogen en mooie vacht, hij heeft wel leiding nodig.

Zacht karakter en vriendelijk

Laat je niet afschrikken door het feit dat een Beagle soms prikkelbaar kan zijn. Vrijwel elk hondenras heeft zijn negatieve kanten. Door het slopen van eigendommen en het jachtinstinct zou men kunnen denken dat een Beagle niet geschikt is als hond voor een gezin. Dit is niet waar. Een Beagle kan namelijk heel zachtaardig en vriendelijk zijn en is daarom een prima gezinshond. Dit hondenras leent zich goed als huisdier voor een actief en levendig gezin.

Ook wanneer er maar één persoon in het huishouden is, is dit hondenras zeer geschikt. Dat komt doordat de hond zich gemakkelijk aan kan passen en daardoor al snel op zijn gemak zal voelen. Hij doet er alles aan om de baas tevreden te stellen en wil actief onderdeel zijn van het gezin. Daarom zal hij al snel genegenheid zoeken en is regelmatig knuffelen nodig. Het is belangrijk dat een Beagle zijn plaats in het gezin kent. Als hij dit eenmaal weet, is het een goede hond die prima gezelschap is.

Hij is erg oplettend en zal daarom vaak in de buurt zijn van de baas. Een Beagle is zo zachtaardig en vriendelijk dat hij zelfs regelmatig wordt ingezet als therapiehond. Deze honden zijn bijvoorbeeld prima onderdeel van een behandeling in de psychotherapie, waardoor cliënten weer wat rustiger worden. Dit betekent ook meteen dat deze hond veel te zachtaardig is om als waakhond op te treden. Bij ongewenst bezoek zal hij wel optreden door te blaffen en te waarschuwen. Maar het ontbreekt hem aan aan agressie om echt een ongenode gast aan te vallen. Hij zal niet snel iemand in zijn kuiten of armen bijten. Dat komt doordat een agressieve actie niet in zijn aard zit.

Beagles: unieke viervoeters

Vergeet niet dat een Beagle een heel uniek hondenras is. Soms is het maar moeilijk te begrijpen wat de hond precies wil. Blaft hij omdat er buiten iemand voor de deur staat die hij niet vertrouwt, of wil hij iets anders duidelijk maken? Wat vaak voorkomt bij dit hondenras, zeker in de jonge fase, is dat ze graag aan de bank mogen krabben. Het zou kunnen dat hij denkt dat er iets van hem begraven ligt.

Hij snuffelt bovendien graag in elke hoek van de kamer. Dat komt doordat dit hondenras heel snel geprikkeld is. Hij is erg nieuwsgierig en zal daarom al snel op onderzoek uitgaan. Hij is van oudsher gewend om zijn neus te volgen en op basis van sporen beslissingen te nemen. Het is daardoor een ideale speurhond; hij heeft de mogelijkheid om urenlang zijn neus te volgen. Daarmee zijn deze honden heel uniek: ze zitten vol energie, zijn behoorlijk speels en ontzettend nieuwsgierig. Zeker voor een gezin met kinderen is deze hond heel geschikt. Hij gaat goed om met kinderen, heeft weinig verzorging nodig en heeft een zacht karakter.

Een Beagle zal zich helemaal thuis voelen in een woning met een achtertuin, want daar is voor hem genoeg te beleven. De Beagle werd van oudsher gefokt voor de jacht. Daardoor is hij uniek. Hij heeft namelijk een reukorgaan met 220 miljoen receptoren. Dat is 110 maal meer dan het aantal receptoren dat een mens heeft. Hij zal elk geurtje ruiken en geprikkeld zijn om verder onderzoek te doen. Als ze een prooi dichtbij hebben, zullen ze half blaffen en half janken. Alleen de Beagle kan zo’n geluid maken.

Koppig

Slimme honden zitten zichzelf nog weleens in de weg. Want als ze erg intelligent zijn, kunnen ze ook snel verveeld raken bij een gebrek aan uitdaging. Een Beagle zal al snel op onderzoek uitgaan en niet snel opgeven. Hij zal dus gemakkelijk over een hek springen of een slot openen. Dit ras is gefokt om koppig te zijn en niet op te geven. Daardoor kan hij kilometerslang lopen en het spoor van wild langere tijden volgen.

Helaas is deze koppigheid ook aanwezig bij jonge honden. Dat betekent dat het flink wat uithoudingsvermogen zal kosten om de puppy zindelijk te krijgen en goed af te richten. Trainen met speeltjes en spelen van spelletjes is dan belangrijk. Belonen bij goed gedrag werkt goed. Wat niet zal werken, is het straffen van de hond. Hij is te koppig en te trots om daar iets van te begrijpen.

Heeft uitdaging nodig

Uitdaging is dus zeker nodig. Als een Beagle ongewenst gedrag vertoont, is dit vrijwel altijd de schuld van de baas. Hij komt dan te kort aan lichamelijke en geestelijke oefeningen. Een Beagle opvoeden kost om deze reden veel geduld. Ze zijn duidelijk wanneer ze zich vervelen: ze blaffen, janken of slopen de bank, schoenen of het tapijt. Het heeft dan geen zin om de hond te straffen, want in zijn ogen doet hij niets verkeerd.

Een betere oplossing is het patroon te veranderen door vaker de hond uit te laten. Zorg ervoor dat het uitlaten meer is dan alleen behoefte doen. Er moet dus een uitdagend element in zitten, zoals bijvoorbeeld het doen van leuke spelletjes. Ze rennen graag achter een bal aan en in het bos snuffelen is de favoriete bezigheid van een Beagle.

Wil je nog meer weten over het karakter en gedrag van een Beagle?

Bekijk dan het Beagle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Ook het karakter, gedrag en training komen uitgebreid aan bod.

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Beagles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Beagle sokken kopen? Houd hier rekening mee

Welkom bij ons artikel over het kopen van Beagle sokken! Als liefhebbers van Beagles weten we maar al te goed hoe belangrijk het is om comfortabele en stijlvolle sokken te hebben die onze trouwe viervoetige vrienden eren. Beagle sokken zijn niet alleen een...

Ontdek de prachtige Beagle Lemon and White

De Beagle Lemon and White, een prachtige hondenras dat al eeuwenlang mensen over de hele wereld weet te betoveren, is een favoriet onder hondenliefhebbers. Met hun kenmerkende combinatie van een zachte citroengele vacht en witte markeringen, stralen deze...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Beagle wilde weten in één compleet e-book!”

Beagle Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Beagle!

  • Wil je een Beagle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Beagle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Beagle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Beagle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Beagles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Beagle Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Beagle Handboek interessant zal vinden.

Welkom Beagle vriend!

90+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Beagle Handboek

90+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload