Home | 5 simpele tips om je Beagle te laten gehoorzamen

5 simpele tips om je Beagle te laten gehoorzamen

⏱ Leestijd: 3 minuten

Beagles staan erom bekend niet altijd even goed te luisteren. Ze lopen graag hun krachtige neus achterna en zijn erg nieuwsgierig. Een vaak gehoorde klacht over dit hondenras is dan ook dat hij niet luistert. Dat nieuwsgierige, eigenwijze karakter maakt de hond natuurlijk ook leuk. Om de hond toch te laten gehoorzamen hebben we wat tips op een rijtje gezet.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Beagle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Beagle!

Tips voor gehoorzaamheid

Een Beagle is niet ongehoorzaam omdat hij het leuk vindt om zijn baasjes te vervelen, maar doet dat omdat hij een speelse hond is. De hond is gewend om in een roedel te leven. Normaal is dat altijd met andere honden, maar de Beagle is ook een goede gezinshond. Om deze reden is zijn roedel te vervangen met een gezin. Maar dan moet de hond wel een sterke leider hebben, want normaal gesproken volgt hij de instructies van de alfahond op. Kan jij als baasje hem die leiding geven? Dan leert de Beagle vanzelf om te gehoorzamen. Pas daarvoor de onderstaande 5 tips toe.

Tip 1: Wees een leider

Beagles zijn gefokt om in een roedel te zijn. Oorspronkelijk werkt een Beagle nooit alleen, maar altijd samen met andere honden in zijn roedel. De leiding van de roedel komt van de sterkste hond, oftewel de alfahond. Het is goed mogelijk om als gezin de roedel van een Beagle te vervangen, maar er moet dan wel een leider zijn.

Dit betekent niet dat het nodig is om fysiek sterk te zijn, maar wel om duidelijk te zijn in je communicatie en commando’s. Geef dus echt een bevel en wees niet te lief. De Beagle ziet aan de houding of de baas serieus is of niet. Het is ook weer niet niet de bedoeling om gespannen te schreeuwen. Wees in plaats daarvan kalm en serieus. Je zal merken dat de Beagle je dan al snel gehoorzaamt.

Tip 2: Wees positief

Wees positief, want Beagles trekken zich weinig van straf aan. Ze weten niet wat ze fout doen, dus zullen ze gaan protesteren. Een positieve houding bij goed gedrag is beter. Bijvoorbeeld met (niet te veel) koekjes of snoepjes, of door hem een knuffel te geven. Geef de Beagle meteen een beloning als hij het commando correct uitvoert. Doet hij dat niet, probeer het dan opnieuw en negeer het. Schenk geen negatieve aandacht aan de hond.

In het Beagle Handboek ontdek waarom je altijd positief moet zijn tegen je Beagle. Benieuwd?

Klik hier om het boek te bekijken →

Tip 3: Vermijd afleidingen

Beagles zijn erg speels en nieuwsgierig. Het is dus niet raar dat de hond nog weleens afgeleid kan raken door mensen of andere dieren. Om die reden werkt een Beagle buiten het huis opvoeden niet erg goed. Zorg ervoor dat de hond de basiscommando’s binnenhuis leert en dat er geen afleiding is. Het moet dus bijvoorbeeld ook stil zijn in de ruimte waar je met de hond oefent.

Tip 4: Heb geduld

Een Beagle is zeker geen domme hond. Maar hij is wel erg koppig. Ze zijn slim en gebruiken hun intelligentie om te ontsnappen of te jagen. Het zijn zeker geen honden die hun energie verspillen aan zitten en pootjes geven. Dat zit niet in zijn karakter. Het is dus belangrijk om geduld te hebben en het gewoon nog eens te proberen, als een hond in eerste instantie niet luistert naar je commando.

Denk ook aan hoe lang je oefeningen doet. Een les van maximaal tien minuutjes is genoeg. En leer de Beagle één commando tegelijkertijd. Meerdere commando’s tegelijk oefenen, terwijl de hond het vorige commando niet snapt, werkt averechts. Hij zal daardoor verward raken en niet meer weten wat er van hem verwacht wordt.

Tip 5: Wees duidelijk

Wees altijd duidelijk tegen jouw Beagle. Dit komt ongeveer op hetzelfde neer als tip 1, waarin we adviseren om een leider te zijn. Geef bij een commando duidelijk aan wat je met het commando wil bereiken. Houd de commando’s kort. Zoals ‘kom’, ‘hier’, of ‘zit’. Pas als de Beagle het bevel opvolgt krijgt hij een beloning. Dit kan een knuffel of een snoepje zijn. Op die manier weet hij dat hij iets goed gedaan heeft en dat dergelijk gedrag leidt tot een beloning.

Het is belangrijk om consistent te blijven. Maak dus geen aanpassingen in je lichaamshouding en houd de commando’s altijd hetzelfde. Gebruik slechts één commando per keer. Anders weet de Beagle niet wat hij moet doen. Blijf dit consistent doen. Na elke positieve reactie op een commando geeft de baas een beloning. Zo weet de Beagle dat het loont om het korte en krachtige bevel op te volgen. Door steeds een nieuwe houding aan te nemen, is de kans groot dat de hond niet meer weet wat hij moet doen. Blijf dus altijd dezelfde houding aanhouden.

Ongewenst gedrag van je Beagle afleren

Wil je jouw Beagle ook ander ongewenst gedrag afleren? Bekijk dan het Beagle Handboek eens.

In dit e-book met meer dan 90 pagina’s worden meerdere soorten ongewenst gedrag uitgelicht. Zo leer je hoe je dat gedrag snel, effectief en blijvend afleert.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Beagles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Ontdek de kruising tussen een Beagle x Cavalier mix

De Beagle x Cavalier mix, ook wel bekend als de Beaglier, is een charmante en geliefde hybride hond die ontstaat uit het kruisen van een Beagle en een Cavalier King Charles Spaniel. Deze unieke kruising combineert de kenmerken van beide rassen, wat resulteert...

Beagle sokken kopen? Houd hier rekening mee

Welkom bij ons artikel over het kopen van Beagle sokken! Als liefhebbers van Beagles weten we maar al te goed hoe belangrijk het is om comfortabele en stijlvolle sokken te hebben die onze trouwe viervoetige vrienden eren. Beagle sokken zijn niet alleen een...

Ontdek de prachtige Beagle Lemon and White

De Beagle Lemon and White, een prachtige hondenras dat al eeuwenlang mensen over de hele wereld weet te betoveren, is een favoriet onder hondenliefhebbers. Met hun kenmerkende combinatie van een zachte citroengele vacht en witte markeringen, stralen deze...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Beagle wilde weten in één compleet e-book!”

Beagle Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Beagle!

  • Wil je een Beagle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Beagle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Beagle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Beagle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Beagles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Beagle Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Beagle Handboek interessant zal vinden.

Welkom Beagle vriend!

90+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Beagle Handboek

90+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload