Home | Hoe je een Beagle het opspringen afleert

Hoe je een Beagle het opspringen afleert

⏱ Leestijd: 3 minuten

Beagles zijn, klein, vrolijk en energiek. Met deze eigenschappen in het achterhoofd is het opspringen van een Beagle wel te verklaren. Het is niet altijd prettig om zijn pootjes in je buik te hebben. Want veel honden hebben scherpe nageltjes en dit kan toch best pijn doen.

Bovendien zijn veel baasjes er ook niet gelukkig mee als de hond zomaar bij het bezoek opspringt. Er zijn genoeg manieren om het de hond af te leren. Toch is het belangrijk te onthouden dat een Beagle de beste bedoelingen heeft met het opspringen. Hij is alleen maar enthousiast en wil laten merken dat hij blij is dat je er bent.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Beagle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Beagle!

Opspringen van een Beagle

Beagles zijn echte opspringertjes. Ze doen dat simpelweg omdat ze blij zijn dat je er bent. Het is dus puur enthousiasme en zeker geen slecht gedrag. Het is een manier om jou of je visite te begroeten. Een Beagle heeft een behoorlijk krachtige neus en mag dan ook graag snuffelen. Door het opspringen kan hij dichterbij komen en dus beter ruiken of de situatie wel goed is. De hond is doorgaans heel blij om je te zien en heeft je gemist.

Het is daarmee een misvatting dat een Beagle opspringt omdat hij dominant is. Hij springt vooral op omdat hij vriendelijk en vrolijk is. Straffen bij een Beagle werkt nooit en dus is dit ook niet de manier om het opspringen af te leren. Het is namelijk normaal hondengedrag. Maar je kan het gedrag wel op een positieve manier afleren.

Blijf kalm

Boos worden is nooit de oplossing en een Beagle zal niet veel veranderen als het baasje boos wordt. Het is beter om de kalmte te bewaren. De meeste baasjes geven het commando ‘laag’ als de hond al aan het springen is.

Daardoor koppelt hij het commando niet aan zijn gedrag. Geef dit commando dus alleen als de Beagle nog met vier poten op de grond staat. Houd een zachte en lage stem aan. Blijf rustig stilstaan en vertel hem om te gaan zitten. Boos worden heeft absoluut geen zin.

Wil je je verder verdiepen in de opvoeding en training van je Beagle? Bekijk dan het Beagle Handboek ook even.

Klik hier om het boek te bekijken →

Geef een beloning

Beagles houden van eten. Koekjes en snoepjes zijn z’n favoriet. Het is dus slim om het goede gedrag van een hond daarmee te belonen. Als de Beagle op de grond staat met vier poten zeg je ‘laag’ en is het de bedoeling om je hond positieve bekrachtiging te geven. Het hoeven overigens niet altijd koekjes en snoepjes te zijn. Soms is een aai of een knuffel ook voldoende. Maar doe in ieder geval iets positiefs om de hond te laten merken dat hij aandacht krijgt als hij juist niet opspringt.

Belonen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door te knuffelen, een snoepje te geven of te werken met een clicker.

Hond afleiden

Het opspringende gedrag van een Beagle is compleet normaal. Hij is natuurlijk vrolijk en energiek, dus is het niet gek dat hij dit wil overdragen op zijn baas en eventuele visite. Hij is niet boos, maar juist blij om je te zien! Het nadeel is wel dat als dit gedrag niet wordt afgeleerd, hij ook zal opspringen tegen bezoekers in huis. Dit kan voor bezoek redelijk onverwacht komen en als vervelend worden ervaren.

Daarom is het aan te raden om een hond iets te geven waarmee hij kan spelen of kauwen op het moment dat de visite binnenkomt. Een Beagle is vrij snel afgeleid, dus is dit een goede tactiek om ervoor te zorgen dat het opspringen niet eens in zijn gedachten opkomt. Het is ook mogelijk de Beagle eerst te laten zitten voordat er bezoek komt. De Beagle leert dan dat hij aandacht krijgt als hij rustig op zijn plek blijft en niet meer opspringt.

Wees consequent

Gedurende de hele opvoeding van een Beagle is het de bedoeling om consequent te zijn. Reageer daarom altijd op dezelfde manier als de hond weer eens op wil springen. Dat geldt niet alleen voor het baasje, maar ook voor iedereen in de omgeving. Dus ook eventuele bezoekers. Want wanneer dit niet het geval is leert de Beagle alsnog dat opspringen beloond wordt. Iedereen moet meedoen aan de training. Anders zal hij in de war raken en niet luisteren.

Ongewenst gedrag van je Beagle afleren

Wil je jouw Beagle ook ander ongewenst gedrag afleren? Bekijk dan het Beagle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s worden meerdere soorten ongewenst gedrag uitgelicht. Zo leer je hoe je dat gedrag snel, effectief en blijvend afleert.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Beagles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Ontdek de prachtige Beagle Lemon and White

De Beagle Lemon and White, een prachtige hondenras dat al eeuwenlang mensen over de hele wereld weet te betoveren, is een favoriet onder hondenliefhebbers. Met hun kenmerkende combinatie van een zachte citroengele vacht en witte markeringen, stralen deze...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Beagle wilde weten in één compleet e-book!”

Beagle Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Beagle!

  • Wil je een Beagle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Beagle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Beagle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Beagle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Beagles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Beagle Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Beagle Handboek interessant zal vinden.

Welkom Beagle vriend!

90+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Beagle Handboek

90+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload