Home | Hoe reinig je de oren van je Beagle?

Hoe reinig je de oren van je Beagle?

⏱ Leestijd: 3 minuten

Beagles herken je aan hun lange, hangende oren. Dat betekent tegelijkertijd ook dat een Beagle flink last van oorontstekingen kan hebben. Het regelmatig reinigen van de oren van de hond kan dit probleem voorkomen. En gelukkig maar: het is niet erg lastig om te doen. In dit artikel helpen we je graag een handje.

Bij het hebben van een Beagle komt een goede verzorging kijken. Zeker zijn oren mogen niet worden overgeslagen. Zodra jouw Beagle last heeft van zijn oren gaat hij eraan krabben of schuurt hij met zijn kop langs de stoelen. Maar let op: er zijn ook Beagles die dit gedrag niet vertonen. Daarom is het belangrijk om regelmatig zijn oren te controleren.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Beagle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Beagle!

Oren reinigen

De oren reinigen is dus belangrijk. Dit is gemakkelijk te doen door de binnenkant van de oorschelp te reinigen met gaas. Houd dit gaas niet in het oor, maar tegen de gehoorgang aan. Als je het gaas in de gehoorgang stopt is dat erg onprettig voor de Beagle. Bovendien kunnen de bloedvaten en klieren secreet gaan produceren. Het resultaat is een dik en ontstoken oor. Wees dus voorzichtig.

KNO-artsen raden het gebruik van wattenstaafjes bij mensen af. Om die reden is het ook geen goed idee dit bij honden wel te doen. Vermijd het gebruik van wattenstaafjes en andere puntige voorwerpen. Op die manier wordt het vuil juist dieper in de gehoorgang geduwd, wat uiteindelijk tot oorontsteking kan leiden. Zit je te diep met het wattenstaafje, dan kan dit leiden tot beschadiging van het trommelvlies van de hond.

Een beter idee is het gebruik van een oorreiniger. Deze is speciaal voor honden geproduceerd. Op deze manier kan het vuil veilig en eenvoudig uit de oren worden verwijderd. Doe een paar druppels in het oor van de hond en masseer het oor ongeveer twintig seconden lang. Het harde vuil wordt dan zachter waardoor het er gemakkelijker uit kan vallen. Dit gebeurt vanzelf, want de Beagle zal vanzelf met zijn oren schudden waardoor het vuil naar buiten komt.

Pak vervolgens een stukje gaas en wikkel dit om de wijsvinger. Houd het gaasje op zijn plaats. Pak wat reinigingsmiddel en maak het gaasje niet te nat. Hiermee kan de binnenkant van de oorschelp worden schoongemaakt.

Wil je je nog verder verdiepen in de verzorging van jouw Beagle? Lees dan het Beagle Handboek eens. Het boek bevat onder andere uitgebreide hoofdstukken over gezondheid en verzorging.

Klik hier om het boek te bekijken →

Oorontstekingen voorkomen

Het regelmatig schoonmaken van de oren van een Beagle is erg belangrijk. Veel mensen worden verliefd op het uiterlijk van de Beagle. Daarbij spelen zijn lange, hangende oren een grote rol. Maar er is wel een nadeel aan deze oren; ze zijn erg gevoelig voor oorontstekingen. De meeste andere hondenrassen zijn perfect in staat om zelf hun oren schoon te maken. Maar de flaporen van de Beagle houden een goede luchtstroom tegen.

Daardoor wordt het binnenin het oor soms vochtig. Doordat bacteriën zich er graag ophouden is de kans op een oorontsteking een stuk groter. Regelmatig en voorzichtig reinigen is dus erg belangrijk om een oorontsteking te voorkomen.

Wees voorzichtig

Ook al reinig je regelmatig, er is toch een kans dat er een oorontsteking ontstaat. Dit komt doordat Beagles zelf de neiging hebben om aan de oren te krabben wanneer dit pijn doet of jeukt. Met zijn nageltjes is het dan mogelijk dat er een bloedvat in het oor geraakt wordt, waardoor het oor openligt of gaat bloeden. In zo’n geval is een bezoekje aan de dierenarts noodzakelijk. Het regelmatig schoonmaken van de oren kan dit soort situaties voorkomen.

Verdiep je verder in de verzorging van jouw Beagle

De juiste verzorging is essentieel voor de gezondheid en het geluk van je hondje. Verdiep je hier dus zo goed mogelijk in. Bekijk daarvoor ook het Beagle Handboek eens.

In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles op het gebied van verzorging en gezondheid. Zodat jij en jouw Beagle zo lang mogelijk van elkaar kunnen genieten.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Beagles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Ontdek de prachtige Beagle Lemon and White

De Beagle Lemon and White, een prachtige hondenras dat al eeuwenlang mensen over de hele wereld weet te betoveren, is een favoriet onder hondenliefhebbers. Met hun kenmerkende combinatie van een zachte citroengele vacht en witte markeringen, stralen deze...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Beagle wilde weten in één compleet e-book!”

Beagle Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Beagle!

  • Wil je een Beagle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Beagle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Beagle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Beagle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Beagles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Beagle Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Beagle Handboek interessant zal vinden.

Welkom Beagle vriend!

90+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Beagle Handboek

90+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload