Home | Het verharen van je Beagle.. hoe ga je er mee om?

Het verharen van je Beagle.. hoe ga je er mee om?

⏱ Leestijd: 3 minuten

Een Beagle is natuurlijk een hartstikke leuke hond om te hebben. Maar vergeet niet dat hij ook flink wat verzorging nodig heeft. En dan bedoelen we niet alleen voeding, regelmatig naar de dierenarts gaan en je hond elke dag uitlaten.

Onder verzorging valt namelijk ook de verzorging van de vacht. Want ja, net zoals alle honden verhaart de Beagle ook op zijn tijd. Als baasje zal je regelmatig bezig zijn met vachtverzorging. Zodat de vacht van jouw Beagle mooi en gezond blijft. In dit artikel delen we meer met je over de vachtverzorging van jouw Beagle.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Beagle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Beagle!

Wat voor een vacht heeft de Beagle?

Een Beagle heeft een gladde vacht. Dat wil zeggen dat hij geen ondervacht heeft. Daarnaast heeft hij een dikke, maar korte vacht. Door de dikte van de vacht kan een Beagle goed tegen alle weerselementen, ook tegen de kou. In de winter wordt zijn vacht namelijk nog iets dikker, waardoor hij goed beschermd is tegen de dalende temperatuur. Hij krijgt dan meer en dikker haar.

Wanneer het warmer wordt verliest hij deze wintervacht weer. Anders zou de Beagle het te warm krijgen. De dikke (winter)haren gaan dan weg en er komen dunnere en kortere haren in de plaats. Het is belangrijk dat dat gebeurd, want anders is jouw hondje niet klaar voor de warmere maanden.

Dit proces kun je zelf wat helpen door de vacht regelmatig te borstelen. De haren die weg moeten verdwijnen dan namelijk ook echt uit de vacht.

Wil je alles leren over de vachtverzorging van jouw Beagle? Bekijk dan het Beagle Handboek eens. In dit e-book wordt uitgebreid stilgestaan bij de de allerbeste verzorging van jouw Beagle.

Klik hier om het boek te bekijken →

Een Beagle in de rui

Een Beagle gaat twee tot vier keer per jaar in de rui waarbij hij zijn oude en dode vacht verliest. Je hond raakt dan veel haren kwijt.

Wanneer je Beagle veel buiten komt kan deze rui tegelijk komen met de seizoenen van het jaar. Voordat de rui begint ziet de vacht van je Beagle er vaak wat doffer uit. Dit verandert natuurlijk wanneer hij weer nieuwe haren heeft gekregen.

Een nadeel van je hond veel binnen houden

Als je hond voornamelijk binnenshuis leeft kan de rui nog wel eens een probleem zijn. Hij leeft dan namelijk in een constante temperatuur waardoor hij niet meer zoveel meekrijgt van de seizoenen. Zijn lichaam reageert hier op door niet ieder seizoen een verharing te hebben. Je zou denken dat dat prettig is, maar het is juist ongezond.

Daarnaast resulteert het erin dat de Beagle doorlopend verhaart. Dat wil je als baasje natuurlijk niet.

Borstel jouw Beagle regelmatig

Het is belangrijk dat je de vacht van je hond regelmatig borstelt. Omdat een Beagle maar een korte vacht heeft is het voldoende om deze ongeveer één keer per week te borstelen.

Borstel je hondje buiten

Wel is het verstandig om dit buiten te doen. De haren van een Beagle zijn misschien wel kort, maar hij heeft er wel heel veel. Wanneer je hem gaat borstelen komen deze haartjes natuurlijk los en die wil je liever niet binnen hebben. Want dat veroorzaakt een troep die je alleen met flink stofzuigen weer verhelpt.

Het beste kan je je hond buiten borstelen met een zachte borstel of een vochtige zeem. Tijdens de rui kun je hem een periode van drie tot vier weken kammen met een fijne kam of een ceder. Daarna kun je de vacht weer laten rusten. Het heeft geen zin om te veel te gaan borstelen. Sterker nog, dat kan juist averechts werken omdat de hond dan nog meer vacht aan gaat maken. Dat resulteert ook weer in extra haarverlies.

Breng jouw Beagle naar een trimsalon

Er zijn ook veel baasjes die hun hond regelmatig even naar de trimsalon brengen. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom het prettig is om je hond naar zo’n plaats te brengen voor de vachtverzorging.

  • Je hebt als baasje een periode minder tijd om je hond te verzorgen;
  • Je hebt als baasje niet in de gaten wanneer je dit het beste kan doen;
  • Je wil als baasje je hond goed verwennen en hem de beste verzorging bieden.

Een trimsalon is er natuurlijk in gespecialiseerd om je hond de beste verzorging te geven. Dat geldt ook voor de vacht. Het dode of losliggende haar wordt dan op een vakkundige manier verwijderd.

Het fijne van een trimsalon is dat zijn oren, ogen en nagels dan ook meteen gecheckt worden. Let er wel op dat je je Beagle niet laat scheren, want dat is niet goed voor de vacht. Het lichaam zal dan zichzelf beschermen en (net zoals bij te veel kammen) meer vacht aanmaken.

Wil je nog meer leren over de verzorging van jouw Beagle?

Bekijk dan het Beagle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over de verzorging van jouw hond. Zodat je jouw Beagle zo gezond en gelukkig mogelijk kan houden. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Beagles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Beagle sokken kopen? Houd hier rekening mee

Welkom bij ons artikel over het kopen van Beagle sokken! Als liefhebbers van Beagles weten we maar al te goed hoe belangrijk het is om comfortabele en stijlvolle sokken te hebben die onze trouwe viervoetige vrienden eren. Beagle sokken zijn niet alleen een...

Ontdek de prachtige Beagle Lemon and White

De Beagle Lemon and White, een prachtige hondenras dat al eeuwenlang mensen over de hele wereld weet te betoveren, is een favoriet onder hondenliefhebbers. Met hun kenmerkende combinatie van een zachte citroengele vacht en witte markeringen, stralen deze...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Beagle wilde weten in één compleet e-book!”

Beagle Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Beagle!

  • Wil je een Beagle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Beagle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Beagle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Beagle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Beagles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Beagle Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Beagle Handboek interessant zal vinden.

Welkom Beagle vriend!

90+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Beagle Handboek

90+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload