Een volwassen Beagle doet de eerste jaren niet veel onder van de puppy. Hij is nog steeds sportief, vrolijk en zelfstandig. En dat zijn ook de eigenschappen die alle Beagles altijd zullen hebben. Dat komt doordat dit hondenras van nature een jachthond is. Om goed te kunnen jagen moest de Beagle een bepaald enthousiasme in zich hebben. Die karaktertrek is hij gelukkig nooit kwijtgeraakt.
Twee andere overblijfselen van zijn historie als jachthond zijn zijn reukvermogen en stem. Hij zal tijdens het uitlaten daarom altijd snuffelen met zijn neus aan de grond. Wanneer de Beagle op een bepaalde geur aanslaat zal er een behoorlijk hard geluid uitkomen.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Beagle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Beagle!
Het gedrag van een volwassen Beagle
Een volwassen Beagle is zeker niet voor iedereen weggelegd. Het beste is om het dier vanaf puppy af aan al op te voeden. Maar wie een reeds volwassen Beagle in huis haalt, moet zeker actief, consequent en geduldig zijn. Omdat het, hoe ouder de hond is, steeds lastiger wordt om bepaald gedrag af of aan te leren. Zo is het bijvoorbeeld een moeilijke klus om jouw hond nog te leren dat hij soms alleen moet zijn. Om dit toch voor elkaar te krijgen is een flinke portie geduld en doorzettingsvermogen nodig.
Een puppy Beagle nog af te richten. Bij een volwassen Beagle is dit niet meer het geval. Als hij eenmaal weet wat de regels zijn, zal hij zich daaraan houden. Maar die regels moeten dan wel vanaf jongs af aan al aangeleerd zijn. Houd ook rekening met eventuele andere dieren in huis. De kans is groot dat een volwassen Beagle nooit geleerd heeft dat er ook andere huisdieren zijn. Hij zal daarom moeite hebben om hieraan te wennen. Wanneer hij wél samen met andere dieren is opgegroeid zal je merken dat andere dieren geen enkel probleem zijn.
Kort samengevat: het gedrag van een volwassen Beagle is dus voor een groot deel afhankelijk van wat hij als puppy heeft geleerd.
Wil jij leren hoe je je Beagle perfect opvoed zodat hij ongewenst gedrag direct afleert? Bekijk dan zeker het Beagle Handboek even!
Klik hier om het boek te bekijken →
Het uiterlijk van een volwassen Beagle
Als de Beagle eenmaal volwassen is blijft hij erg compact en stevig. Het gevaar daarin is zijn aanleg om overgewicht te krijgen. Dat komt doordat dit hondenras erg van lekker eten houdt en niet zomaar stopt. Om de Beagle ook op latere leeftijd fit en vitaal te houden is het belangrijk om hem op gezette tijden te laten eten. Zo leert de hond aan dat hij niet continu voeding tot zich kan nemen.
Bij een volwassen Beagle zien we dat de rug recht en sterk is. Bij een volgroeide Beagle is de borstkas diep tot onder de ellebogen. Zijn staart is hoog, stevig en niet te lang. Een volwassen Beagle zal zijn staart niet meer over zijn rug krullen. Daarnaast heeft hij stevige poten, waar hij hard mee kan rennen. Ondanks zijn kleine formaat kan de Beagle een heel behoorlijk tempo maken.
Een volwassen Beagle heeft een redelijk lange kop. Zijn kop is niet grof en kent geen tot weinig rimpels. De overgang tussen de schedel en snuit is duidelijk te zien. De schedel en snuit zijn ongeveer even lang. De neus is vrij breed en heeft wijde neusgaten. De oren hangen en zijn erg laag. Een van de mooiste eigenschappen aan het uiterlijk van de Beagle zijn zijn ogen. Want ook als hij volwassen is blijft hij de grote ogen uit zijn puppytijd houden.
De vacht van een Beagle is erg kort. Een voordeel voor zijn baasje is dat de vacht goed tegen regen kan. Vocht blijft er niet lang in zitten, waardoor de hond binnen no time weer droog is. Qua vacht tref je deze honden aan in verschillende kleuren. Je ziet voornamelijk Beagles in het rood, zwart, grijs of tarwekleur. Vaak hebben ze meerdere kleuren in hun vacht zitten. De staartpunt is altijd wit bij een volwassen Beagle.
Ten slotte wordt een volwassen Beagle 33 tot 41 centimeter hoog en bij een gezond gewicht weegt de hond zo’n tien tot achttien kilo.
Het karakter van een volwassen Beagle
Wie een Beagle puppy ziet merkt al snel zijn vrolijke karakter op. Dat is waar veel baasjes verliefd op worden. Ook wanneer het om een volwassen Beagle gaat blijft de hond vrolijk, evenwichtig en actief. Hij is erg sociaal en doet er alles aan om zijn baasje tevreden te stellen. Vanuit zijn jachtinstinct is hij erg eigenzinnig, volhardend en zelfstandig. Hij houdt van snuffelen en zal dan ook vaak zijn neus achternalopen.
Wat veel baasjes wel zien als een voordeel is dat een volwassen Beagle minder hyperactief is dan een puppy. Hij blijft rustig in huis, zo lang hij maar voldoende beweging krijgt. Buiten blijft de Beagle sportief en energiek. De hond moet dus regelmatig worden uitgelaten en voor een volwassen hond geldt dat hij dagelijks tenminste anderhalf uur beweging moet krijgen. Een Beagle kan op zich goed met kinderen, zeker als hem dat van jongs af aan is aangeleerd.
Het is belangrijk erbij stil te staan dat een volwassen Beagle flink kan blaffen, maar nooit zal aanvallen. Daar is hij veel te vriendelijk voor. Als je dit hondenras wil gebruiken als waakhond kan je daarom ook beter verder zoeken!
Hoe je een volwassen Beagle verzorgt
Een volwassen Beagle heeft niet veel verzorging nodig. Normaal gesproken is af en toe borstelen al ruim voldoende. Als de Beagle volwassen is, is de kans groot dat zijn nagels behoorlijk doorgroeien. Controleer daarom regelmatig de nagels, het gebit en de ogen. Beagles kunnen sloom en humeurig worden als ze een aanleg tot overgewicht hebben. Ze eten erg graag, dus is het belangrijk het dier regelmatig te wegen. Leer ze daarnaast aan om op gezette tijden te eten. Zo wennen ze aan het feit dat ze niet te pas en te onpas hun maagje vol kunnen smikkelen.
Ziekten bij een volwassen Beagle
Bij iedere hond die ouder wordt is de kans op een ziekte groter. Dat geldt ook voor de Beagle. Hij kan een aantal erfelijke aandoeningen hebben die vooral bij de volwassen Beagle tot uiting komt. Het gaat hier dan onder meer om degeneratie van de tussenwervelschijven. Daarbij zal hij meer pijn krijgen bij het lopen. Deze ziekte kan al vanaf zijn tweede levensjaar tot uiting komen.
Andere aandoeningen die bij de volwassen Beagle vaak voorkomen zijn auto-immuunziektes zoals lymfocytaire thyreoïdits, de ziekte van Cushing, overgewicht en de ziekte van Lafora. Deze ziekte is een soort epilepsie. Daarbij kan de Beagle behoorlijk schokken en kwijlen, omdat het om myoclonische aanvallen gaat. Een ander veel voorkomend probleem bij de oudere Beagle is cryptorchidie en steroïde responsieve meningitis-artritis. Het is dus belangrijk om de gezondheid van een volwassen Beagle goed in de gaten te houden.
Wil je nog meer weten over het karakter en gedrag van een Beagle?
Bekijk dan het Beagle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Ook het karakter, gedrag en training komen uitgebreid aan bod. Met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!