Home | Hoe voorkom je dat een Beagle wegloopt?

Hoe voorkom je dat een Beagle wegloopt?

⏱ Leestijd: 3 minuten

Beagles zijn lieve honden, maar ze hebben wel de neiging om regelmatig weg te lopen. Dit hondenras heeft een hele sterke neus en het komt dan ook vaak voor dat de Beagle zijn neus in plaats van zijn baas zal volgen. Dit resulteert erin dat de hond altijd in de verleiding is om weg te lopen. Dit doet hij vanwege zijn jachtinstinct.

Hij is ooit gefokt om op klein wild te jagen en zal dit dan ook in de praktijk proberen te brengen. De kans dat een hond als een Beagle wegloopt, is daardoor relatief groot. Het is een van de belangrijkste redenen om de hond niet los te laten lopen. Het is vervelend als dit gebeurt, maar dit ligt deels ook aan het gedrag en de houding van de baas.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Beagle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Beagle!

Als een Beagle wegloopt

De kans dat een Beagle wegloopt als hij losloopt is levensgroot. De hond ziet vaak geen gevaar en volgt alleen zijn neus. Het is dus belangrijk om te weten wat er moet gebeuren als de hond ervandoor gaat.

Kijk ten eerste wat de interesse van hem wekt. Als baasje is het slim om altijd iets bij de hand te hebben waardoor de Beagle terug zal willen komen. Denk bijvoorbeeld aan het meenemen van het favoriete speeltje of het favoriete voer. Pak bijvoorbeeld een bal of neem iets lekkers mee tijdens het wandelen. Zo heeft de hond altijd een reden om terug te komen en zijn instinct even te onderdrukken.

Een nieuwsgieriger ras als een Beagle bestaat niet. Daarom kunnen simpele trucjes er al voor zorgen dat de hond weer terugkomt. Bijvoorbeeld door te doen of je aan het ruiken bent aan het gras. Dat ziet er wellicht grappig uit, maar voor de hond is het een teken dat je iets interessants gevonden hebt. Daar wil hij vast meer van weten.

De belangrijkste tip om een Beagle het weglopen af te leren is door rustig te blijven. De hond ervaart ook stress als hij weggelopen is. Zo is de kans groot dat hij op een gegeven moment in paniek zal raken, want de hond is gehecht aan zijn baasje en wil er alles aan doen om hem tevreden te houden. Dat een hond toch wegloopt heeft vooral te maken met zijn onweerstaanbare drang om te jagen.

Wat niet te doen

Of een Beagle verder wegloopt is ook deels het resultaat van het gedrag van de baas. Achter een Beagle aanrennen is zinloos. Ren je achter hem aan, dan is de kans groot dat hij nog verder wegloopt. De hond ziet het dan als een spelletje. De beste oplossing is om gewoon stil te blijven staan. Dan is de lol ervan af en gaat de hond terug naar waar hij mee bezig was; rondlopen. De kans dat een hond die opgejaagd wordt weer terugkomt is klein.

Wil je je helemaal onderdompelen in de allerbeste opvoeding en training van jouw Beagle? Bekijk dan het Beagle Handboek. In dit boek van 90+ pagina’s leer je alles over de training voor jouw hond..

Klik hier om het boek te bekijken →

Schreeuwen tegen een Beagle heeft geen zin. Schreeuwen is vaak het resultaat van machteloosheid. Het is dus nutteloos om dit te doen. De hond komt waarschijnlijk niet terug en probeert zelfs zijn baas te kalmeren. Kijk maar eens hoe een Beagle kijkt als je tegen hem schreeuwt of boos bent. De hond zal er zenuwachtig van worden en daarom niet snel terug komen. Hij zal waarschijnlijk op afstand blijven en zijn neus volgen.

De beste oplossing blijft echter altijd om de hond zoveel mogelijk aan de riem te houden.

Een goede voorbereiding….

Ten slotte: Beagles staan erom bekend regelmatig weg te lopen. Dit zit in hun natuur. Het zijn immers jachthonden. Maak daarom regelmatig goede foto’s van de hond. Mocht hij er dan toch vandoor gaan, dan helpt dit bij het herkennen van de hond. Het is in Nederland verplicht om een hond te laten chippen. Toch zijn er genoeg honden die zo’n chip niet hebben. Zorg er dus voor dat je Beagle gechipt is.

Het is bovendien af te raden om een Beagle los te laten lopen. Dit is vragen om problemen. De kans dat de hond zijn neus achternagaat is een stuk groter dan de kans dat de hond netjes in de buurt blijft.

Ongewenst gedrag van je Beagle afleren

Wil je jouw Beagle ook ander ongewenst gedrag afleren? Bekijk dan het Beagle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s worden meerdere soorten ongewenst gedrag uitgelicht. Zo leer je hoe je dat gedrag snel, effectief en blijvend afleert.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Beagles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Ontdek de prachtige Beagle Lemon and White

De Beagle Lemon and White, een prachtige hondenras dat al eeuwenlang mensen over de hele wereld weet te betoveren, is een favoriet onder hondenliefhebbers. Met hun kenmerkende combinatie van een zachte citroengele vacht en witte markeringen, stralen deze...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Beagle wilde weten in één compleet e-book!”

Beagle Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Beagle!

  • Wil je een Beagle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Beagle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Beagle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Beagle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Beagles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Beagle Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Beagle Handboek interessant zal vinden.

Welkom Beagle vriend!

90+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Beagle Handboek

90+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload