Home | Welke ziektes kan een Beagle oplopen?

Welke ziektes kan een Beagle oplopen?

⏱ Leestijd: 3 minuten

Natuurlijk worden niet alle Beagles ziek. Maar sommige rassen zijn wel vatbaarder voor bepaalde ziektes. De Beagle is daar helaas geen uitzondering op. Het is daarom erg belangrijk om te weten waar jouw hond last van kan krijgen voordat je er eentje koopt.

Lees je dus goed in! Zo weet je wat je te wachten staat, waar je op moet letten bij jouw Beagle en of een Beagle wel echt zo geschikt voor je is. Want een hond neem je niet alleen voor de leuke dingen en er zitten nu eenmaal ook minder leuke kanten aan. In dit artikel lees je daarom alles over de ziektes die een Beagle eventueel op kan lopen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Beagle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Beagle!

Hernia

Een degeneratie van de tussenwervelschijven, oftewel een hernia, komt regelmatig voor bij een Beagle. Dit komt door de bouw van de hond. De wervelschijf moet ervoor zorgen dat de schokken goed opgevangen worden en dat de wervelkolom stabiel blijft.

De problemen aan de tussenwervelschijven worden groter wanneer de hond ouder wordt. De tussenwervelschijf wordt namelijk bij elkaar gehouden door een bindweefselring en heeft daarnaast ook een stootkussen. Hoe ouder de hond wordt, hoe meer deze gaat verslechteren waardoor hij last krijgt van zijn zenuwen. Hierdoor wordt je Beagle sloom en humeurig en kan hij ook nog eens last krijgen van zijn nek of rug.

Auto-immuunziekte

Beagles kunnen ook last krijgen van lymfocytaire thyreoïditis. Dit is een auto-immuunziekte waarbij de schildklier van de hond aan wordt gevallen door zijn eigen afweersysteem. Hierdoor kunnen er ontstekingen ontstaan die het schildklierhormoon remmen.

De symptomen worden meestal pas zichtbaar wanneer de schildklier van de Beagle al aan is getast. Deze symptomen komen in de vorm van gedragsveranderingen zoals slomer worden en dikker worden.

Obesitas

Een Beagle is redelijk klein, maar dit weerhoudt hem er niet van om veel te eten. Beagles zijn namelijk gek op eten! Hij eet dus al snel veel te veel, waardoor hij ook gemakkelijk aankomt. Obesitas komt helaas dan ook vaak voor bij Beagles.

Je kunt dit voorkomen door hem veel te laten bewegen en natuurlijk door hem niet teveel eten te geven. Weeg bijvoorbeeld elke dag af hoeveel brokjes je hond die dag krijgt. Zo weet je zeker dat je hem niet teveel eten geeft.

Verdiep je in de gezondheid, voeding en verzorging van je Beagle

Zaken als obesitas wil je koste wat kost voorkomen. Voor het geluk van je hondje, maar ook om dure dierenarts rekeningen te voorkomen. Verdiep je daarom op tijd in de gezondheid, voeding en verzorging van jouw Beagle.

Het Beagle Handboek helpt je daarbij. In dit boek van 90+ pagina’s worden deze onderwerpen uitgebreid behandeld.

Klik hier om het Beagle Handboek te bekijken 

Progressieve myoclonische epilepsie

Deze vorm van epilepsie komt helaas relatief gezien vaak voor bij Beagles. Bij progressieve myoclonische epilepsie heeft de Beagle last van spiertrekking over het hele lijf waardoor de kop achterover in de nek wordt getrokken.

Als jouw hond hier ook last van heeft, dan zul je daar waarschijnlijk achter komen wanneer hij nog een een jonge leeftijd heeft. Zo’n epilepsieaanval kan getriggerd worden door licht of geluid dat plotseling verschijnt.

Overige ziektes bij een Beagle

Andere ziektes waar een Beagle sneller last van krijgt is onder andere de ziekte van Cushing waarbij er teveel cortisol wordt aangemaakt door de bijnieren van de Beagle. Dit kan leiden tot diabetes. Verder heb je ook nog meningitis-artritis, wat een ander woord is voor een hersenvliesontsteking. Dit komt vaker voor bij jonge honden en komt wel vaker voor bij rassen.

Natuurlijk wordt je hond niet altijd ziek. Het kan ook zijn dat hij zijn hele leven gezond blijft en dus geen last heeft van deze vervelende ziektes. Het is wel belangrijk om te weten wat er kan gebeuren naarmate hij ouder wordt en waar Beagles over het algemeen vaker last van hebben.

Als je vermoedt dat jouw Beagle ziek is is het altijd verstandig om even naar de dierenarts te gaan. Misschien is het wel niks, maar laat de dierenarts altijd even kijken. Zo kan jij met een gerust hart slapen en blijft jouw hondje gezond en gelukkig!

Verdiep je verder in de verzorging en gezondheid van jouw Beagle

De juiste verzorging is essentieel voor de gezondheid en het geluk van je hondje. Verdiep je hier dus zo goed mogelijk in. Bekijk daarvoor ook het Beagle Handboek eens.

In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles op het gebied van verzorging en gezondheid. Zodat jij en jouw Beagle zo lang mogelijk van elkaar kunnen genieten.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Beagles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Beagle sokken kopen? Houd hier rekening mee

Welkom bij ons artikel over het kopen van Beagle sokken! Als liefhebbers van Beagles weten we maar al te goed hoe belangrijk het is om comfortabele en stijlvolle sokken te hebben die onze trouwe viervoetige vrienden eren. Beagle sokken zijn niet alleen een...

Ontdek de prachtige Beagle Lemon and White

De Beagle Lemon and White, een prachtige hondenras dat al eeuwenlang mensen over de hele wereld weet te betoveren, is een favoriet onder hondenliefhebbers. Met hun kenmerkende combinatie van een zachte citroengele vacht en witte markeringen, stralen deze...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Beagle wilde weten in één compleet e-book!”

Beagle Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Beagle!

  • Wil je een Beagle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Beagle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Beagle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Beagle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Beagles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Beagle Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Beagle Handboek interessant zal vinden.

Welkom Beagle vriend!

90+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Beagle Handboek

90+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload