Home | Over de ziektes die Beagles kunnen oplopen

Over de ziektes die Beagles kunnen oplopen

⏱ Leestijd: 3 minuten

De meeste mensen die een Beagle willen aanschaffen zullen eerst willen weten hoe het met de gezondheid van deze honden gaat. Elk ras heeft zo zijn eigen erfelijke aandoeningen en de Beagle is daar zeker geen uitzondering op.

Om die reden hebben we dit artikel geschreven. Hierin vertellen we je alles over de ziektes die Beagles kunnen oplopen of soms al genetische aanleg voor hebben.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Beagle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Beagle!

Ziektes bij Beagle

Ziektes komen bij ieder hondenras voor. Dit geldt ook voor Beagles. Bij Beagles speelt vooral de degeneratie van de tussenwervelschijven (hernia) een belangrijke rol. Ook andere ziektes waaronder een auto-immuunziekte, de ziekte van Cushing, obesitas, epilepsie en meningitis-artritis komen voor.

Hernia’s

Door de bouw van een Beagle kan de tussenwervelschijf bij deze honden een groot probleem vormen. Deze wervelschijf is ervoor gemaakt om de meeste schokken op te vangen en de wervelkolom te stabiliseren. Naarmate de hond ouder wordt komen de problemen met de tussenwervelschijven aan het licht.

De tussenwervelschijf heeft een stootkussen en wordt bij elkaar gehouden aan de hand van een stevige bindweefselring. Deze kan naar verloop van tijd verslechteren. De hond krijgt dan last van zijn zenuwen. Dit is vooral te merken aan een slome en humeurige houding. De kans is groot dat het dier dan last heeft van zijn nek of rug.

Auto-immuunziekte

Beagles kunnen last krijgen van een auto-immuunziekte, genaamd lymfocytaire thryreoïditis. Dit is een aandoening waarbij de schildklier wordt aangevallen door het eigen afweersysteem. Daardoor ontstaan er ontstekingen, waardoor het schildklierhormoon geremd wordt. Symptomen komen meestal pas aan het licht als de schildklier al is aangetast. Gedragsveranderingen waaronder sloomheid en het dikker worden kunnen dan tot uiting komen.

Ziekte van Cushing

De ziekte van Cushing kan voorkomen bij Beagles. Daarbij wordt er te veel cortisol geproduceerd door de bijnieren. Dit probleem wordt meestal veroorzaakt door een goedaardige of kwaadaardige tumor van de bijnier. Het kan ook gaan om een goedaardige tumor van de hypofyse. Wanneer de ziekte van Cushing tot uiting komt kan dit leiden tot bijvoorbeeld diabetes. De hond eet dan veel, moet veel drinken en plassen en krijgt een dikke buik of dunnere vacht.

Obesitas

Beagles hebben een redelijk kleine bouw, maar eten wel veel. Daardoor kan er obesitas ontstaan. Dit gebeurt vooral wanneer het dier te veel eet, maar te weinig beweegt. De verkregen energie wordt dan omgezet naar vet waardoor er overgewicht ontstaat. Dit is ongezond voor de Beagle. Weeg de hond daarom regelmatig, gebruik gezonde voeding en zorg dat je genoeg op stap gaat met jouw hond. Als de Beagle genoeg lichaamsbeweging krijgt zal obesitas veel minder snel ontstaan.

Wil je je nog verder verdiepen in de gezondheid van jouw Beagle? Lees dan het Beagle Handboek eens. Het boek bevat onder andere uitgebreide hoofdstukken over gezondheid en verzorging.

Klik hier om het boek te bekijken →

Progressieve myoclonische epilepsie

Helaas komt progressieve myoclonische epilepsie bij Beagles relatief vaak voor. Dit is een vorm van epilepsie waarbij er spiertrekkingen over het hele lijf ontstaan. De kop wordt dan achterover in de nek getrokken. Een aanval kan getriggerd worden door de plotselinge verschijning van licht of geluid. Als de hond er last van heeft komt dit al op jonge leeftijd tot uiting.

Meniningitis-artritits

Meniginitis-artritis is een ander woord voor hersenvliesontsteking. Waardoor een Beagle dit probleem kan krijgen, is niet precies duidelijk. De aandoening komt vaker voor bij jonge honden. Deze ziekte komt bij verschillende rassen voor. Vaak kenmerkt deze ziekte zich door stijfheid, hoge koorts, sloomheid en slecht eten. Eventueel kan verlamming ook voorkomen.

Met je Beagle naar de dierenarts

Vermoed je dat jouw Beagle ziek is? Ga dan ten alle tijden even langs de dierenarts. De kans is groot dat er medicatie, oefeningen of zelfs operaties zijn die de ziekte kunnen verminderen of zelfs kunnen verhelpen. Ook als je twijfelt is een bezoekje aan de dierenarts een goed idee. Zij kunnen uitsluitsel geven over de gezondheid van jouw hond.

Verdiep je verder in de verzorging en gezondheid van jouw Beagle

De juiste verzorging is essentieel voor de gezondheid en het geluk van je hondje. Verdiep je hier dus zo goed mogelijk in. Bekijk daarvoor ook het Beagle Handboek eens.

In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles op het gebied van verzorging en gezondheid. Zodat jij en jouw Beagle zo lang mogelijk van elkaar kunnen genieten.

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Beagles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Beagle sokken kopen? Houd hier rekening mee

Welkom bij ons artikel over het kopen van Beagle sokken! Als liefhebbers van Beagles weten we maar al te goed hoe belangrijk het is om comfortabele en stijlvolle sokken te hebben die onze trouwe viervoetige vrienden eren. Beagle sokken zijn niet alleen een...

Ontdek de prachtige Beagle Lemon and White

De Beagle Lemon and White, een prachtige hondenras dat al eeuwenlang mensen over de hele wereld weet te betoveren, is een favoriet onder hondenliefhebbers. Met hun kenmerkende combinatie van een zachte citroengele vacht en witte markeringen, stralen deze...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Beagle wilde weten in één compleet e-book!”

Beagle Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Beagle!

  • Wil je een Beagle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Beagle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Beagle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Beagle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Beagles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Beagle Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Beagle Handboek interessant zal vinden.

Welkom Beagle vriend!

90+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Beagle Handboek

90+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload