Home | Leer de Dwergbeagle (of pocket Beagle) kennen

Leer de Dwergbeagle (of pocket Beagle) kennen

⏱ Leestijd: 3 minuten

Onder een dwergbeagle verstaan we ook wel een ‘pocket beagle’. Deze heeft zijn naam te danken aan het kleinere formaat.

Een dwergbeagle is een kleinere variant van de Beagle. Toch verschilt deze in karakter niet veel van een grotere Beagle. De dwerg Beagle is een ontzettend vrolijk, lief en speels hondje. Niet voor niets is deze hondensoort zo populair! De dwergbeagle heeft een stevig, vierkant gebouwd formaat. Hij is slank, gemakkelijk te onderhouden en heeft een vacht die in verschillende kleuren voorkomt. Het meest komen drie kleuren tegelijk voor in één vacht. Vaak zie je dan zwart, bruin, rood en wit of oranje en wit.

 

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het e-book ‘Beagle Handboek’ interessant zal vinden. Daarin leer je álles over Beagles en krijg je 4 gratis bonus boeken!

De dwergbeagle verdwijnt tegenwoordig steeds meer uit het straatbeeld. De reden dat je dwerg Beagles niet veel meer ziet is omdat zij vatbaarder zijn voor allerlei gezondheidsproblemen. Dat zorgt ervoor dat veel mensen de grotere Beagle zien als een meer vanzelfsprekende keuze. Om je toch kennis te laten maken met deze kleine viervoeter hebben we er dit artikel over geschreven!

Kenmerken Dwerg Beagle (oftewel de Pocket Beagle)

Een dwergbeagle wordt ook wel een ‘pocket beagle’ genoemd. Dat komt vooral door het kleinere formaat. De vacht van deze hond is vrij dicht en hard. Daarmee ziet de dwergbeagle eruit als een foxhound. Bij een Beagle is er sprake van een brede schedel en een rechte, vierkante snuit. De voeten van een dwergbeagle mogen dan uitzonderlijk kort zijn, ze zijn wel heel sterk.

Hij heeft lange, brede hangende oren en meestal bruine ogen. Dwergbeagles hebben bovendien een iets kleinere staart dan de normale Beagle.

Karakter dwerg beagle

Een dwergbeagle lijkt qua karakter veel op een normale Beagle. Hij is zacht, lief en levendig. De dwergbeagle is een uiterst nieuwsgierig en enthousiast hondje die het niet onder stoelen of banken steekt wanneer hij gelukkig of verdrietig is.

Hij is sociaal, intelligent en geduldig. Dat betekent dat ze ook goed samen kunnen met kinderen. Met andere huisdieren gaan ze niet altijd even goed samen. Denk er dus goed over na of je een Beagle in huis wil halen als je bijvoorbeeld al een kat hebt. Een uitzondering daarop is wanneer een dwergbeable vanaf pup af aan al gewend raakt aan de andere huisdieren. Dan is het samenleven met andere dieren geen probleem.

Beweging

Beagles hebben altijd al veel beweging nodig. Anders kunnen ze vervelend worden. Voor dwergbeagles geldt dit al helemaal. Ze hebben bijvoorbeeld behoorlijk last van verlatingsangst. Een goede remedie tegen die verlatingsangst is het bieden van voldoende lichaamsbeweging. Zoals bijvoorbeeld het maken van een stevige wandeling of lekker rennen in de achtertuin.

Oefeningen doen met de dwergbeagle is belangrijk. Zorg er in ieder geval voor dat hij een goede, stevige dagelijkse wandeling krijgt. Woon je lekker ruim? Helemaal mooi! Want in een grote tuin voelt deze kleine hond zich het meeste thuis. Zorg ervoor dat de dwergbeagle bij het uitlaten aan een kabel vastzit, omdat er anders een kans is dat hij zijn neus achternagaat en zal gaan jagen op wild. Het is dan lastig om hem weer op te sporen, vooral omdat hij snel kan rennen.

Gemakkelijk mee te nemen

De pocket beagle of dwergbeagle was vooral in de zestiende eeuw erg populair. Ze werden speciaal kleiner gefokt tot een ‘zakformaat’ Beagle. Deze waren gemakkelijker mee te nemen in bijvoorbeeld fietstassen. De jager nam de Beagle dan in de fietstas mee naar de plek waar ze konden jagen.

Waarom dwergbeagles amper nog voorkomen

Ondanks dat men begonnen is met het opnieuw fokken van dwergbeagles is het lastig om er eentje te vinden. Ze komen minder voor omdat veel mensen toch angstig zijn voor de gezonheidsproblemen die dwergbeagles vaak met zich meebrengen. Wie het beste voor zijn hond wil, doet er verstandig aan te kiezen voor het normale formaat Beagle.

In het fokproces is er bij de dwergbeagle vooral gelet op het formaat en niet zo zeer op de gezondheid van de hond. Daardoor heeft het kleinere formaat Beagle veel last van gezondheidskwalen. Een dwergbeagle is eigenlijk simpelweg een normale Beagle die last heeft van dwerggroei. Daardoor treden er, net als bij mensen met dwerggroei, meestal genetische misvormingen op. Niet zelden blijkt het dier vruchtbaarheidsproblemen of een zwak immuunsysteem te hebben. Een dwergbeagle kan door zijn zwakke immuunsysteem vatbaar worden voor ziektes, waar een standaard Beagle minder last van heeft.

Wil je nóg meer leren over jouw Beagle? 🐶

Download dan ook meteen even het uitgebreide Beagle Handboek!

 • Meer dan 90 pagina’s vol handige informatie, tips en tricks;
 • 10 uitgebreide hoofdstukken, helemaal gericht op jouw Beagle;
 • Momenteel met 4 gratis bonus boeken t.w.v. 49 euro!

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Beagle wilde weten in één compleet e-book!”

Heb jij een Beagle of overweeg je er een in huis te halen? En wil je alles leren over o.a. de aanschaf, opvoeding, training en verzorging van jouw hond? 

Dit boek bevat 90+ pagina’s vol informatie, tips en tricks over jouw Beagle!

 • Wil je een Beagle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Beagle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Beagle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Beagle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Beagles en wil je er simpelweg álles over te weten?

Herken je één van deze punten? Dan is 'Beagle Handboek' perfect voor jou.
90+ pagina's vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

BEKIJK BEAGLE HANDBOEK! 🐶

90+ pagina's vol info en tips over jouw Beagle. Nu afgeprijsd naar €12,99 en met 4 gratis bonussen!
Klik hier om het boek te bekijken!
Holler Box

VOORDAT JE GAAT.. 22 GRATIS TIPS! 👋

Download onze gratis PDF met 22 geniale tips voor jouw hond.
 • Leer je Beagle om niet meer te bijten en te kauwen;
 • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
 • Heeft je hond last van een stinkende adem? Zo los je het op;
 • .. En nog 15+ andere bizarre life hacks voor jouw hond!
-
Klik hier voor de 22 gratis tips
Holler Box

BEKIJK HET BEAGLE HANDBOEK! 🐶

 • 90+ pagina's vol tips en info over jouw Beagle;
 • Alles over de aanschaf, training en verzorging van je hond;
 • 4 gratis bonussen als je via ons besteld (t.w.v. €49,-);
 • Meer dan duizend tevreden klanten gingen je al voor!
-
Klik hier om het boek te bekijken!
Holler Box