Home | Leer de Engelse Beagle kennen

Leer de Engelse Beagle kennen

⏱ Leestijd: 4 minuten

Ben je benieuwd naar de Engelse Beagle? Omdat je er zelf al één in huis hebt of omdat je overweegt zo’n hond aan te schaffen? Dan is deze pagina de beste plek om meer te weten te komen over deze prachtige hond. In dit artikel behandelen we alles wat je moet weten over dit type Beagle.

Alles over de Engelse Beagle

Er zijn grofweg twee soorten Beagles: de Amerikaanse Beagle en de Engelse Beagle. Over het algemeen zien we in Europa de Engelse Beagle voorkomen. Het is niet zo vreemd dat vooral de Engelse variant erg populair is. Dit hondenras heeft namelijk zijn oorsprong uit, je raadt het wellicht al, Engeland.

En het is ook nog eens een van de oudste hondenrassen die er bestaat. Dat komt doordat dit hondenras werd gefokt voor de jacht. Dankzij het kleine formaat van deze hond was hij ideaal voor de drijfjacht. Zo kon de hond gemakkelijk op konijnen en hazen jagen. In Engeland is het overigens nog steeds gebruikelijk om drijfjacht te voeren met behulp van deze honden.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Beagle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Beagle!

Oorsprong van de Engelse Beagle

De Engelse Beagle komt uit de tijd van Koning Henry VII. Dit was ergens tussen de 15e en 16e eeuw. De naam Beagle komt van ‘beag’ of ‘beg’. Dit is het Keltische woord voor ‘klein’ en slaat dan ook op het formaat van deze compacte viervoeter.

Engelse Beagles zijn zoals al aangegeven zeer handig voor de drijfjacht. Ze kunnen gemakkelijk onder struiken en bossen door en jagen dan ook vooral op klein wild zoals hazen en konijnen. De Beagle is een zogenaamde ‘hound’. Ze achtervolgen graag wild en zetten daarbij de receptoren in hun neus in. Dat instinct zie je ook terug bij het uitlaten van jouw hond. De Beagle loopt vaak met zijn neus aan de grond te snuffelen. Hij heeft een van de sterkste neuzen van alle hondenrassen. De Beagle is daarom ook gewend om vooral met zijn neus te oriënteren.

Wil je álles leren over jouw (toekomstige) Engelse Beagle? Bekijk dan ook het Beagle Handboek. In dit boek leer je namelijk alles wat je wil weten over deze hondensoort.

Klik hier om het boek te bekijken →

Engelse Beagles in Nederland

In de huidige tijd wordt er een spitsing gemaakt in Beagles. Men spreekt namelijk van de showbeagle en van de jachtbeagle. De meeste honden die tegenwoordig worden gefokt zijn voor de ‘show’ bedoeld. Ze worden vaak ingezet als ideale gezinshond en minder als jachthond. De Beagles die gebruikt werden (en worden) voor de jacht hebben wat langere benen en daarmee een grotere schofthoogte. Dit komt goed van pas bij het rennen over het land en het rennen door beboste gebieden.

De huishond is dus meer een showhond. In Nederland worden Beagles vrijwel altijd alleen huishond gehouden. De eerste Beagles kwamen in de jaren ’50 naar Nederland. Sindsdien is dit hondenras steeds populairder geworden. Dat heeft ongetwijfeld te maken met zijn lieve, sociale en energieke karakter. Inmiddels worden er per jaar bijna 600 Beagles ingeschreven in het zogenaamde Nederlandse Hondenstamboek.

Pocket Beagle

De Engelse Beagle kan een ‘normaal’ formaat of een kleiner formaat hebben. In dat laatste geval spreken we dan van de dwergbeagle of de Pocket Beagle. Deze is niet hoger dan 25 centimeter. In Nederland zullen we de Pocket Beagle zelden aantreffen. Wel hebben we in Nederland zowel de Engelse als Amerikaanse Beagle. Het Amerikaanse type heeft een compacter uiterlijk en een kortere rug. De Engelse Beagle is te herkennen aan zijn lange schedel en snuit. Hij heeft een minder grote stop en een vlakkere schedel.

De Amerikaanse Beagle heeft daarnaast een geheel zwarte rug. Dit zien we bij Engelse Beagles vaak in mindere mate. De Engelse Beagle heeft dezelfde aftekening, maar heeft vaker grote gekleurde vlekken. Deze kleuren zijn vrijwel alle kleuren die bij een foxhound gebruikelijk voorkomen.

Engelse Beagle als huisdier

De Beagle wordt vooral in het buitenland nog weleens als jachthond gehouden. Dat komt ook door de rijke historie van het dier. Hij staat bekend als klein, snel en energiek. Ze zijn makkelijk te vervoeren, kunnen eenvoudiger onder heggen en bosjes door en zijn daardoor succesvolle jagers.

Maar zoals gezegd: in Nederland kennen we de Engelse Beagle alleen maar als lief gezinsdier. Dit ras heeft een aantal typerende kenmerken die hem tot een ideaal huisdier maken. Hij is allereerst erg lief en sociaal ingesteld. Bovendien doet hij er alles aan om zijn baas tevreden te stellen. Daarmee past de Beagle goed in ieder gezin.

Hij kan eventueel ook samen met andere huisdieren, als hij dit vanaf jongs af aan al geleerd heeft. Verder is het voor de baasjes belangrijk dat zij de Engelse Beagle genoeg beweging geven. Deze hond heeft veel uitdaging nodig, omdat hij anders best vervelend kan worden. De Engelse Beagle is verzot op aandacht. Hij zal altijd om aandacht komen vragen bij de baas. Dankzij zijn vrolijke karakter wil hij veel uitdaging. Hij zal dan ook zeker blij zijn met zijn speeltjes. Hij is helemaal in zijn element als hij een bak met speelgoed heeft. Touwknopen, doeken en tennisballen, daar gaat zijn hart sneller van kloppen.

Wanneer we het hebben over ideale huishonden, denken we dus al snel aan de Beagle. Hij ziet zijn gezin als zijn roedel en kan goed samen met kinderen. Hij is klein en zachtmoedig en heeft een evenwichtig karakter. Hij is erg vrolijk en ondeugend. Daarmee verovert zo’n hond al snel je hart.

Opvoeding van de Engelse Beagle

Op gebied van opvoeding is de Engelse Beagle soms wel een uitdaging. De Beagle is speels en eigenwijs, en laat zich daardoor wat moeilijker trainen. Daarom raden we nieuwe baasjes altijd aan om een gehoorzaamheidstraining met hem te volgen. Zo kan je leren hoe je op de juiste, meest effectieve manier met dit hondenras omgaat.

Ten slotte is het belangrijk te weten dat een Engelse Beagle vooral een gezinshond is. Hem alleen laten is niet de bedoeling, want daar kan hij maar moeilijk tegen. Hij voelt zich snel in de steek gelaten. Gelukkig kan daar ook met de nodige training verbetering in worden aangebracht. Heb je deze tijd, energie en geduld er niet voor over? Dan is de Beagle misschien niet de hond voor jou. Maar ben je wel bereid om die investering te maken, dan heb je met deze hond een geweldige gezinshond.

Wil je nog meer weten over het karakter en gedrag van een Engelse Beagle?

Bekijk dan het Beagle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Ook het karakter, gedrag en training komen uitgebreid aan bod. Met 100% niet goed, geld terug garantie.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Beagles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Beagle sokken kopen? Houd hier rekening mee

Welkom bij ons artikel over het kopen van Beagle sokken! Als liefhebbers van Beagles weten we maar al te goed hoe belangrijk het is om comfortabele en stijlvolle sokken te hebben die onze trouwe viervoetige vrienden eren. Beagle sokken zijn niet alleen een...

Ontdek de prachtige Beagle Lemon and White

De Beagle Lemon and White, een prachtige hondenras dat al eeuwenlang mensen over de hele wereld weet te betoveren, is een favoriet onder hondenliefhebbers. Met hun kenmerkende combinatie van een zachte citroengele vacht en witte markeringen, stralen deze...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Beagle wilde weten in één compleet e-book!”

Beagle Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Beagle!

  • Wil je een Beagle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Beagle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Beagle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Beagle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Beagles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Beagle Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Beagle Handboek interessant zal vinden.

Welkom Beagle vriend!

90+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Beagle Handboek

90+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload