Home | Levensverwachting en leeftijd: Hoe oud wordt een Beagle?

Levensverwachting en leeftijd: Hoe oud wordt een Beagle?

⏱ Leestijd: 3 minuten

Je overweegt een Beagle te kopen? Goede keuze! Want Beagles zijn superlieve, volgzame en vriendelijke honden. Als baasje kan je ontzettend veel plezier hebben van je Beagle. Ook met kinderen kan deze hond heel erg goed.

Maar nu vraag je je wellicht af hoe lang je van deze hond kan genieten. Wat is zijn levensverwachting? We hebben goed nieuws, want een Beagle wordt in vergelijking met andere hondenrassen best oud. Je kan dus jarenlang van je maatje in huis genieten. In dit artikel zoomen we in op hoe oud een Beagle wordt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Beagle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Beagle!

Levensverwachting van een Beagle

Een Beagle heeft een behoorlijk lange levensverwachting. Dat komt doordat het een zeer sterke hond is. Al van oudsher werd een Beagle ingezet als compacte jachthond. Daar heeft hij dan ook zijn bijnaam ‘kleine hazenhond’ aan te danken. Beagles werden vooral ingezet voor de jacht op konijnen en hazen. Voor al die inspanningen die deze hond moest leveren was een sterk lichaam en goed uithoudingsvermogen een absolute must. En dat sterke lichaam heeft hij nog steeds. Daarom worden ze relatief oud.

Nog een voordeel van de Beagle: omdat ze vaak raszuiver worden gefokt bij erkende fokkers is de kans op ziektes kleiner. Het is dan wel belangrijk om voor aanschaf van de hond uit te zoeken hoe het dier precies gefokt is en wie de ouders zijn. Als de ouders goed gezond zijn, is de kans dat de Beagle zelf ook een gezond dier is vele malen groter. Wanneer we spreken van een gezonde Beagle kunnen we uitgaan van een levensduur tussen de 10 en 15 jaar. Over het algemeen is een levensduur van gemiddeld twaalf tot dertien jaar gangbaar.

De levensduur van een Beagle is 10 tot 15 jaar.

Maximaal wordt een Beagle dus 15 jaar oud, maar dat wil niet zeggen dat er geen uitzonderingen zijn. Zo is er een hond van dit ras geweest, genaamd ‘Butch’. Butch was een rasechte Beagle en is in 2003 overleden. Hij heeft met zijn leeftijd van 27 jaar oud wel een behoorlijk record gevestigd!

Zaken die de levensduur van een Beagle verkorten

De Beagle is dus een hond waar je lang van kan genieten. Zeker wanneer je regelmatig met de hond gaat sporten en zijn actieve levensstijl geprikkeld houdt, is de kans op ziektes minder groot.

Er zijn wel een aantal ziektes bij Beagles die de levensduur kunnen verkorten. Dat zijn niet alleen ziektes die zelf direct tot de dood leiden, maar ook ziektes die de kwaliteit van leven dusdanig verminderen dat de levensduur afneemt. Soms wordt er dan voor gekozen de hond in te laten slapen.

Hernia

Een voorbeeld van zo’n ziekte is een ernstige hernia. Beagles zijn meer vatbaar voor hernia’s dan andere rashonden. Het is moeilijk om een hernia te herkennen. Wel is het belangrijk na te vragen of de beide ouders een hernia hebben of hebben gehad. Vaak gaat het hier namelijk om een erfelijk probleem.

Parvo

Een andere, zeer besmettelijke ziekte is Parvo. Parvo komt bij allerlei verschillende rashonden voor en ook Beagles kunnen deze ziekte krijgen. Het is een ernstig besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Als een Beagle deze ziekte krijgt is de kans groot dat hij het niet zal overleven.

Parvo wordt verspreid aan de hand van de uitwerpselen van een andere zieke hond. Deze veroorzaakt zeer ernstige ontstekingen in de darmen, wat leidt tot bloederige diarree en algehele malaise. De hond wordt binnen korte tijd doodziek en zal niet meer eten of drinken. Daardoor treedt er vocht- en bloedverlies op. Een Beagle met Parvo kan zelfs binnen twee dagen al overlijden.

Hondenziekte

Een andere ziekte is de hondenziekte. Dit begint met een soort verkoudheid; de hond heeft last van een loopneus en moet veel hoesten. Daarna volgt er diarree en wil de hond niet meer eten. Verder komen braken en koorts, keelontsteking, zenuwtrekken en krampen voor. De hondenziekte komt relatief vaak voor bij Beagles.

Ziekte van Well

Ten slotte kunnen Beagles last krijgen van de ziekte van Well. Deze ziekte komt voor in het voor- en najaar. Met name jonge Beagles kunnen hieraan overlijden door hoge koorts, sufheid en spierpijn. Andere symptomen zijn neusbloedingen, donkere urine en geelzucht. De ziekte is overigens ook gevaarlijk voor mensen.

Verdiep je verder in de verzorging van jouw Beagle

De juiste verzorging is essentieel voor de gezondheid en het geluk van je hondje. Verdiep je hier dus zo goed mogelijk in. Bekijk daarvoor ook het Beagle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles op het gebied van verzorging en gezondheid. Zodat jij en jouw Beagle zo lang mogelijk van elkaar kunnen genieten.

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Beagles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Ontdek de kruising tussen een Beagle x Cavalier mix

De Beagle x Cavalier mix, ook wel bekend als de Beaglier, is een charmante en geliefde hybride hond die ontstaat uit het kruisen van een Beagle en een Cavalier King Charles Spaniel. Deze unieke kruising combineert de kenmerken van beide rassen, wat resulteert...

Beagle sokken kopen? Houd hier rekening mee

Welkom bij ons artikel over het kopen van Beagle sokken! Als liefhebbers van Beagles weten we maar al te goed hoe belangrijk het is om comfortabele en stijlvolle sokken te hebben die onze trouwe viervoetige vrienden eren. Beagle sokken zijn niet alleen een...

Ontdek de prachtige Beagle Lemon and White

De Beagle Lemon and White, een prachtige hondenras dat al eeuwenlang mensen over de hele wereld weet te betoveren, is een favoriet onder hondenliefhebbers. Met hun kenmerkende combinatie van een zachte citroengele vacht en witte markeringen, stralen deze...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Beagle wilde weten in één compleet e-book!”

Beagle Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Beagle!

  • Wil je een Beagle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Beagle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Beagle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Beagle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Beagles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Beagle Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Beagle Handboek interessant zal vinden.

Welkom Beagle vriend!

90+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Beagle Handboek

90+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload