Home | De fysieke en persoonlijke kenmerken van een Beagle

De fysieke en persoonlijke kenmerken van een Beagle

⏱ Leestijd: 3 minuten

Een Beagle is gemakkelijk uit duizenden honden te herkennen. Zijn korte staart, bruine korte vacht en typische hangoortjes maken een Beagle tot wat hij is. Veel mensen vallen voor de charmes van de Beagle. Het is dan ook een hond die vaak vrolijk is en er alles aan doet om zijn baas tevreden te houden. Redenen genoeg om zo gek te zijn op dit soort hond!

Maar de Beagle heeft ook minder leuke kenmerken. Hij houdt bijvoorbeeld niet van alleen zijn en heeft graag gezelschap om zich heen. Dat betekent dan ook dat een Beagle behoorlijk van zich kan laten horen als hij langere tijd alleen gelaten wordt. Bovendien heeft dit hondenras veel uitdaging nodig, anders is het mogelijk dat hij iets in huis zal slopen. Kortom: de Beagle heeft een compleet eigen willetje.

Om de fysieke en persoonlijke kenmerken van de Beagle verder uit te lichten hebben we dit artikel geschreven. Hierin nemen we je mee in alle kenmerken van dit bijzondere hondenras.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Beagle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Beagle!

Fysieke kenmerken Beagle

Een Beagle herkennen is niet lastig. Hij heeft altijd een korte, platte vacht met de typische kleuren van een jachthond: Bruin, zwart en wit. Dat heeft hij te danken aan zijn geschiedenis. In de zestiende eeuw werden Beagles speciaal gefokt voor het jagen op klein wild, zoals konijnen. Het formaat van een hond deed er in die tijd toe, omdat een jachthond gemakkelijk moest kunnen worden meegenomen. De Beagle is daarmee niet erg groot.

Gewicht en hoogte

De Beagle heeft in ieder geval een gewicht tussen de 10 en 20 kilo. Het is belangrijk om het gewicht onder de 20 kilo te houden, want dit hondenras heeft de gewoonte veel en lekker te eten. Daarmee is de Beagle absoluut een hond die kans maakt op overgewicht. Als baasje kan je gelukkig de Beagle gelukkig redelijk eenvoudig trainen. Zo kan je het overgewicht makkelijk voorkomen.

Tussen een reu en teef zitten kleine verschillen. Beide geslachten worden ongeveer 10 tot 20 kilogram. Er is dus weinig verschil in het gewicht van de hond. Wel is de schofthoofte anders. Een reu wordt ongeveer 38 centimeter hoog, terwijl een teefje ongeveer 33 centimeter hoog wordt.

Wil je álles leren over jouw (toekomstige) Beagle? Bekijk dan ook het Beagle Handboek. In dit boek leer je namelijk alles wat je wil weten over deze hondensoort.

Klik hier om het boek te bekijken →

Kenmerken levensverwachting Beagle

Veel mensen kiezen een hondenras niet alleen op karakter, maar ook op de levensverwachting. Waar er rassen zijn die maar zes jaar oud worden, gaat een Beagle erg lang mee. Gemiddeld wordt hij tussen de 12 en 15 jaar. Er zijn verhalen van Beagles die zelfs 27 jaar oud zijn geworden. Dat toont nog eens aan hoe gezond ze zijn. Een Beagle zal niet snel kwijlen of snurken. Daarentegen blaft hij bij alles wat hij ziet. Als hij een verdachte situatie ziet, zal hij dat zeker laten merken. Maar het is absoluut geen waakhond. Verder is dit hondenras geen graver.

Kenmerken persoonlijkheid Beagle

Een Beagle is een huisdier dat gemakkelijk met andere huisdieren en kinderen overweg kan. Het is wel belangrijk te onthouden dat dit hondenras ooit gefokt is om op klein wild zoals hazen en konijnen te jagen. Dat betekent dus ook dat deze huisdieren iets minder goed samengaan met een Beagle. Het combineren van deze dieren wordt overigens al een stuk makkelijker als de Beagle dit van puppy af aan al geleerd heeft.

Een Beagle heeft vrij veel energie en moet deze dan ook kwijt. Hij vindt het heerlijk om buiten te spelen en door het gras te rennen. Een tuin waar hij zijn ei kwijt kan is dan ook een must. Wie niet genoeg aandacht aan dit hondenras besteedt zal er al snel achter komen dat een Beagle snel verveeld kan zijn. Bij verveling trekt hij de aandacht, bijvoorbeeld door veel te blaffen of door iets te slopen. Het is daarom belangrijk dat dit hondenras voldoende beweging en aandacht krijgt. Maak lange wandelingen en laat hem lekker rennen. Dat zorgt ervoor dat hij binnenshuis net iets rustiger is.

Dit type hond houdt van gezelschap en heeft een hekel aan alleen zijn. Hij zal dan janken en kan dingen gaan slopen. Verder heeft deze hond een heel eigen karakter, waardoor het een uitdaging kan zijn om de hond zindelijk te maken of te trainen op gebied van gehoorzaamheid. Maar met genoeg aandacht, tijd en geduld lukt dat wel. Verder is het vooral een ontzettend lieve hond. Haal een Beagle in huis en wees verzekerd van zijn immense vrolijkheid en de behoefte aan genegenheid.

Verdere kenmerken

Verder zijn Beagles erg actief en nieuwsgierig. Spelenderwijs ontdekken ze de wereld. Het zijn jachthonden en dus is het belangrijk om goed op ze te letten. Er is een grote kans dat een Beagle wegloopt en dan moeilijk terug te vinden is. Dat doet hij niet om vervelend te zijn, maar omdat hij op een ontdekkingsreis wilt. Daarom is het aangeraden om bij het uitlaten de hond aan de lijn te houden.

Ten slotte: Beagles zijn zeker geen waakhonden. Blaffen bij een dreigende situatie doen ze wel, maar ze zullen niet bijten. Het enige wat de Beagle kan op gebied van bewaking is kwispelen en blaffen.

Verder heeft deze hond een korte, platte vacht die gemakkelijk te verzorgen is. Een keer in bad doen is het enige wat nodig is. Let er wel op dat dit hondenras van eten houdt.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Beagle?

Bekijk dan het Beagle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Beagles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Ontdek de prachtige Beagle Lemon and White

De Beagle Lemon and White, een prachtige hondenras dat al eeuwenlang mensen over de hele wereld weet te betoveren, is een favoriet onder hondenliefhebbers. Met hun kenmerkende combinatie van een zachte citroengele vacht en witte markeringen, stralen deze...

Beagle sokken kopen? Houd hier rekening mee

Welkom bij ons artikel over het kopen van Beagle sokken! Als liefhebbers van Beagles weten we maar al te goed hoe belangrijk het is om comfortabele en stijlvolle sokken te hebben die onze trouwe viervoetige vrienden eren. Beagle sokken zijn niet alleen een...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Beagle wilde weten in één compleet e-book!”

Beagle Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Beagle!

  • Wil je een Beagle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Beagle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Beagle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Beagle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Beagles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Beagle Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Beagle Handboek interessant zal vinden.

Welkom Beagle vriend!

90+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Beagle Handboek

90+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload