Home | Leer de kleine Beagle kennen

Leer de kleine Beagle kennen

⏱ Leestijd: 3 minuten

Klein is fijn, zeggen ze. En dat geldt natuurlijk voor honden ook. Je hebt mensen die specifiek houden van kleinere hondjes. En juist die mensen hebben aan een Beagle een geweldige hond. Want dit ras is al relatief klein van stuk.

Maar binnen het ras wordt er ook nog eens onderscheid gemaakt tussen kleine beagles en ‘grote’ beagles. De grote Beagle heeft een grootte tussen de 13 en de 15 inch. De kleinere beagle is maximaal 13 inch (33 centimeter) groot. Deze kleinere honden worden ook wel eens ‘pocket Beagles’ genoemd. Die naam hebben ze niet voor niets, want van oudsher werden ze gefokt om te jagen. De jager nam met name de kleinere Beagles mee in zadeltassen, oftewel pockets. De grotere Beagles werden naar het veld gedragen. Grappig he?

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Beagle nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Beagle!

De historie van de kleine Beagle

Kleine Beagles waren in de zestiende eeuw zeer populair vanwege hun formaat. Ze waren gemakkelijk te vervoeren en konden bovendien door dichtbegroeide struiken en bossen rennen. De kleinere Beagles werden vooral ingezet om klein wild te vangen zoals bijvoorbeeld konijnen. In groepjes jaagden ze op deze dieren. ‘Drijfjacht’, noemen ze dat.

Maar naast de handige jacht kwaliteiten van de hond was er nog een reden dat kleinere Beagles zo populair werden. Er was namelijk iemand groot fan van deze lieve hondjes. En zij was niet de minste, want we hebben het hier over koningin Elizabeth l. Zij was dol op dit ras, en dat zorgde voor een enorme impuls in de populariteit van de kleine Beagle.

Een kleine Beagle komt tegenwoordig niet vaak meer voor. De grote Beagle, met een hoogte van tenminste tussen de 13 en 15 inch, is normaal geworden. Dat heeft er mede mee te maken dat het kleinere formaat regelmatig te maken kreeg met gezondheidsklachten. Daardoor werd de levensverwachting steeds lager.

Wil je álles leren over jouw (toekomstige) Beagle? Bekijk dan ook het Beagle Handboek. In dit boek leer je namelijk alles wat je wil weten over deze hondensoort.

Klik hier om het boek te bekijken →

Hoe zien kleine Beagles er verder uit?

Een pocket beagle, of kleine Beagle, heeft een vrij dichte en harde vacht. De kleine Beagle is wel een echte Engelse foxhound en heeft een brede schedel, met daarbij een rechte en vierkante snuit. Wat opvalt aan de kleine Beagle, in vergelijking met honden van het grotere formaat, zijn de zeer korte pootjes. Toch zijn deze pootjes wel ontzettend sterk. Met die kleine pootjes kon de Beagle vroeger langere tijd op zijn prooi jagen.

Aangezien alles aan een kleine Beagle iets kleiner is, geldt dat ook voor zijn staart. Bij veel hondjes krult de staart dan over de rug. Dat is bij deze kleine viervoeter niet het geval.

Het karakter van een kleine Beagle

De kleine Beagle mag dan wel een minder groot formaat hebben, maar zijn karakter is gewoon hetzelfde als de grotere variant. Dat betekent dat hij zacht, lief en levendig is. Hij zal er alles aan doen om zijn baasje tevreden te stellen. Want het is nu eenmaal een sociale, intelligente en geduldige hond die dol is op affectie en aandacht. Kleine Beagles kunnen bijvoorbeeld ook erg goed met kinderen. Maar omdat ze zo levendig zijn, hebben ze bijvoorbeeld wel weer een grote tuin nodig. Ze moeten zich echt kunnen uitleven.

Het kleinere formaat heeft het echte jachtinstinct omdat hij daar ooit voor gefokt is. Om deze reden is het noodzakelijk dat een roedelleider hem de weg wijst. Een familie kan ook een roedel zijn, met het baasje als leider.

Worden kleine Beagles nog gefokt?

Er is een reden waarom kleine Beagles ooit zo populair waren; ze waren heel handig voor de jacht. Hij kruipt overal onderdoor en had ondanks zijn korte pootjes een behoorlijk tempo wanneer hij op klein wild jaagde. Ze waren daarmee vroeger ontzettend handig voor de jager.

Daarna is er echter een tijd geweest dat het kleine formaat nagenoeg uitgestorven was, omdat niemand ze meer fokte. Tegenwoordig zijn er wel weer wat fokprogramma’s voor kleinere Beagles opgestart. Het is dus mogelijk om er één aan jullie gezin toe te voegen, al zal je wel wat harder moeten zoeken. Let bij de aanschaf ook goed op zijn gezondheid. Vraag goed na of de ouders van de Beagle beide gezond zijn en geen erfelijke aandoeningen hebben. Zo weet je zeker dat je jaren plezier hebt van deze viervoeter.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Beagle?

Bekijk dan het Beagle Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Beagles. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Ontdek de prachtige Beagle Lemon and White

De Beagle Lemon and White, een prachtige hondenras dat al eeuwenlang mensen over de hele wereld weet te betoveren, is een favoriet onder hondenliefhebbers. Met hun kenmerkende combinatie van een zachte citroengele vacht en witte markeringen, stralen deze...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Beagle wilde weten in één compleet e-book!”

Beagle Handboek bevat 90+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Beagle!

  • Wil je een Beagle kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Beagle zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Beagle trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Beagle de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Beagles en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Beagle Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Beagle Handboek interessant zal vinden.

Welkom Beagle vriend!

90+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Beagle Handboek

90+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload